Varmekunder skal have 200 mio. kr. tilbage fra Skat

Skats trængsler fortsætter. Den typiske aarhusianske fjernvarmekunde skal have mere end 1600 kroner tilbage

Foto: Colourbox

Fjernvarmekunderne i Aarhus har onsdag fået en julegave på forskud.

Årsagen er, at Aarhus Kommune har vundet en 18 år lang tvist med Skat.

Samlet set skal der betales i omegnen af 200 millioner kroner tilbage til kunderne. Det svarer til, at varmeprisen sættes ned med cirka 560 kroner om året i tre år for en såkaldt standardkunde.

Baggrunden går tilbage til 1999, hvor Aarhus Kommune gennem fjernvarmesamarbejdet i Varmeplan Aarhus indgik en ny aftale med det daværende Midtkraft om afregning af varme leveret fra Studstrupværket.

Aftalen medførte en ændret opkrævning af kul-, olie- og CO2-afgifterne. 

Læs også Aftale giver lavere regninger

Told & Skat underkendte imidlertid aftalen og opkrævede afgifter på 97,3 millioner kroner.

Aarhus Kommune indbetalte løbende de opkrævede afgifter, men klagede samtidig over opkrævningerne til Landsskatteretten.

Sagen har verseret lige siden, indtil Landsskatteretten nu har afgjort, at fjernvarmeværkerne i Aarhus-området skal have betalt pengene tilbage. Beløbet er i mellemtiden med renters rente vokset til cirka 200 millioner kroner.

Camilla Fabricius (S), der er fungerende rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune, glæder sig over afgørelsen.

- Det er en rigtig god nyhed. Det er da skønt, at vi har fået medhold i Landsskatteretten og jeg forventer, at Skat betaler os pengene tilbage hurtigst muligt. Mange borgere i Aarhus-området nu kan se frem til, at varmen bliver billigere, og det er vigtigt at understrege, at alle pengene skal føres tilbage til kunderne, siger hun i en pressemeddelelse.

Aarhus Byråd skal nu tage stilling til teknik og miljøs indstilling om, at kunderne skal have glæde af en nedsættelse af taksterne over en årrække. 

Venstre mener, at pengene skal føres tilbage til varmekunderne i ét hug, og det skal ske hurtigt.

- Det er varmekundernes penge. Det giver kun mening med hurtig handling og en straks-nedsættelse at varmeprisen, siger politisk ordfører Gert Bjerregaard (V) i en pressemeddelelse.

Han fortæller, at Venstre rent praktisk vil foreslå, at sagen om takststigninger, som behandles på et byrådsmøde onsdag aften, sendes tilbage til udvalget.

- Her vil vi så pålægge rådmand Kristian Wurtz at udarbejde et tillæg til indstilling, så vi på det første byrådsmøde i det nye år kan vedtage en takstnedsættelse, siger Gert Bjerregaard.