Studerende vil have hele lejligheder for sig selv

På kollegiekontoret i Aarhus oplever de mange afslag på tilbud inden for boliggarantien. Tendensen er klar, de studerende vil gerne have hele lejligheder for sig selv.

01:27

Der mangler både flere og billigere boliger i Aarhus - det mener Studenterrådet. Men alligevel siger de fleste nye studerende nej tak, når de bliver tilbudt en bolig af kollegiekontoret.

4100 nye studerende har skrevet sig op til kommunens boliggaranti. Men omkring 3000 af dem har sagt nej tak, når de er blevet tilbudt en bolig af kollegiekontoret. Og kun 520 har sagt ja.

Kollegiekontoret får ikke oplyst, hvorfor de studerende siger nej til en bolig. Det kan være fordi den studerende har fundet en bolig på det private marked. Men på kollegietkontoret kan de tydeligt mærke, hvilke lejligheder der er mest populære blandt de studerende:

- Vi oplever, den største efterspørgsel er på et-værelsesboliger. De skal ligge så centralt, som overhovedet muligt. Og de må også gerne være rimelige nye, siger Diana Jørgensen, der er administrerende chef ved Kollegiekontoret i Aarhus.

Vil helst ikke dele
Ventelisten bliver derfor lang til de nybyggede og centralbeliggende kollegieboliger med eget køkken og bad. Kamille Golczyk er en af de studerende, der er flyttet ind i sådan en slags bolig.

- Jeg blev rigtig glad, for jeg havde stået på venteliste i omtrent 18 måneder, siger Kamille Golczyk, der er studerende.

Hun har 38 kvadratmeter for sig selv i ÅPARK kollegieboliger og for den betaler hun 3800 kroner om måneden. 

Læs også Massiv mangel på studieboliger gør skurvogne populære

- Det der med at skulle dele badeværelse og et køkken, det vil jeg nok have en smule stramt med, siger Kamille Golczyk.

Hun sætter pris på, at kommunen bygger nye, flotte kollegier. Men hun mener ikke, at de studerende er forkælet.

- Denne her er brutto 38 kvadratmeter, hvilken den på ingen måde er. Så det er jo ikke mange kvadratmeter, man har. Men jo, det er da luksus, og jeg klager bestemt ikke over min lejlighed, siger Kamille Golczyk.