Studerende rammes af stress og ensomhed i karakterræset

Studenterrådgivningen og studenterpræsten ved Aarhus Universitet får mange henvendelser fra pressede unge

03:28

Mange unge begynder i disse dage på et nyt studie på en af landets mange videregående uddannelser. Men langt fra alle får den sjove og festlige start på forløbet, som de håber. Flere og flere rammes nemlig af stress og ensomhed på grund af det krævende studie og ekstremt høje krav til dem selv.

- Specielt lige da jeg startede, synes jeg, at det var forfærdeligt. Jeg græd, når jeg kom hjem, fordi jeg tænkte, at de andre kan meget mere end mig, lyder det fra en af de unge, 22-årige Kristina Overby, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Læs også Massiv mangel på studieboliger gør skurvogne populære

 Hun får nu råd og vejledning hos studenterpræsten, der oplever mange have det ligesom Kristina i jagten på 12-tallerne.

- Det sublime er næsten blevet normalen. Mange er nervøse for, om de slår til. De unge er perfektionister på alle områder af livet, og der skal ikke være ridser i lakken, siger præsten Loa Mortensen.

Det er den såkaldte nul-fejltendens, der hersker, hvor de studerende presser sig selv til det alleryderste for at føle sig perfekte. Og gennem gymnasietiden har de vænnet sig til det store fokus på karaktererne. 

Læs også Studiestart: Aarhus mangler 4.500 ungdomsboliger

Hos Studenterrådgivningen i Aarhus genkender man helt klart billedet. Her drejer 32 % af henvendelser fra de unge studerende sig om stress, imens 31 % føler sig triste og ensomme.

- Det betyder, at en periode i livet, der skulle være sjov og festlig, bliver mindre festlig og sjov. For nogen ender det med et frafald, hvis det griber om sig, og de ikke får hjælp, fortæller afdelingsleder og psykolog hos Studenterrådgivningen, Helle Abel. 

Hør hvad nogle studerende gør sig af tanker omkring deres studie her: 

Kristina Overby har oplevet flere på sit teologistudie, der er gået ned med stress og droppet ud, fordi de ikke føler sig gode nok.

- Det er utrolig meget konkurrence, og folk poster jo kun på Facebook, hvis de har løbet et maraton eller får 12. De små hverdagsfejl kommer ikke frem, forklarer hun.

Fra studenterpræsten lyder det klare råd, at de unge er nødt til at indse, at ikke alle og alting er perfekt.

Du kan se mere i indslaget øverst på siden.    

01:56

<strong>At skulle finde bolig i det pressede aarhusianske boligmarked kan også være en stressende opgave for de unge. I indslaget her kan du se, hvordan kommunen har været nødt til at stille skurvogne frem til de studerende.  </strong>

Luk video