Studiestart: Aarhus mangler 4.500 ungdomsboliger

Rekordmange studerende er blevet optaget på en videregående uddannelse, og det presser boligmarkedet

Nye studerende vil i den kommende tid - mange forgæves - jagte en studiebolig. Arkivfoto

Traditionen tro er en stor flok unge kommende studerende nu på boligjagt, efter at de lørdag fik at vide, de var optaget på en videregående uddannelse. Men der er ikke nok boliger, og det er især landets to største byer, som oplever manglen.

En undersøgelse foretaget af Dansk Byggeri viser, at der mangler 4.500 studieboliger.

- Der er blevet optaget næsten 50 procent flere unge på en videregående uddannelse end for bare ti år siden, så de unge har i den grad taget opfordringen om at tage en uddannelse til sig. Men politikerne har i mellemtiden glemt at bygge små billige boliger til dem, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen, i en pressemeddelelse.

[cke_placeholder_teaser_teaser:{"nid":"72811"}]

Hun appellerer til, at kommunalpolitikerne tager redskaberne i den nye planlov i brug. Den giver mulighed for at inddrage såkaldte perspektivområder til at opføre midlertidige studieboliger.

Må kigge mere bredt
- Det bør særligt København og Aarhus gøre brug af, da det kan være med til at tage trykket af det akutte pres på boligmanglen og give de studerende ordentligt tag over hovedet, indtil de finder en anden bolig, lyder det fra Maria Schougaard Berntsen.

Og som flere gange før opfordres de unge til at søge boliger også uden for centrum af universitetsbyerne.

- De unge må ikke være kræsne, men skal søge bolig i eksempelvis Vejlby og pendle den korte strækning til studiet. Men selvom de er fleksible, mangler der studieboliger nu og her, og det er et problem, når den første del af uddannelsen foregår fra en lånt sofa, og usikkerheden om, hvor man skal bo i næste uge, hænger over hovedet, mener Maria Schougaard Berntsen.

[cke_placeholder_teaser_teaser:{"nid":"72838"}]

Fra de forskellige boligsider som boligportal.dk lyder det, at efterspørgslen på studieboliger stiger med 50 % i tiden efter, at de unge har fået at vide, om de er kommet ind.

[cke_placeholder_file:{"type":"video","caption":"I%20indslaget%20her kan%20du%20se,%20hvilke%20udfordringer%20de%20unge%20p%C3%A5%20boligjagt%20oplever. ","id":"88543"}]