Robotterne kommer

Robotter skaber nye arbejdspladser

Det er ikke robotterne, der tager arbejdspladser. Tværtimod skaber robotterne nye arbejdspladser. Det fortæller DR Østjylland.

Det gælder på flere østjyske virksomheder, men også andre steder i landet, viser den overraskende melding fra både fagforeninger og arbejdsgivere i industrien.

En ny undersøgelse fra ugebrevet A4 viser ganske vist, at der er forsvundet tusinder af arbejdspladser samtidig med, at robotterne er rykket ind på fabrikkerne, men det betyder ikke, at det er robotternes skyld.

- Hvis der ikke blev installeret robotter, ville vi have svært ved at konkurrere med udlandet, og så ville vi miste endnu flere arbejdspladser, siger Ellen Pedersen, der er formand for industrigruppen i fagforeningen 3F i Randers.

Et eksempel finder man i Låsby vest for Aarhus. Virksomheden Danpres bearbejder tynde metalplader, og der har robotter erstattet omkring 60 ufaglærte medarbejdere. Til gengæld er der opstået 18 nye job.

- Vi bruger robotter hos os for at imødegå, at vi skulle flytte noget af produktionen til Østeuropa, siger direktør Søren Nielsen.

Det er derimod konkurrencen fra Østeuropa og det fjerne østen, der stjæler ufaglærte arbejdspladser i Danmark. Robotterne skaber tværtimod nye arbejdspladser, siger direktør Tom Togsverd fra Dansk Industri Itek.

Direktør Søren Nielsen fortæller, at Danpres har konkrete projekter, hvor virksomheden kan producere til akkurat samme pris som i Kina.

- Robotter giver samlet set en tilgang af arbejdspladser i Danmark, siger han.