Randers forkæler byens rygere: Her er et askebæger

Randers Kommune vil forkæle borgerne med rygerlounges og mobilaskebægre. Målet er færre cigaretskod på gaden

00:59

Randers Kommune vil forkæle deres rygere, og deler i den forbindelse mobile askebægre ud og laver specielle lounges til rygerne under Randers Ugen.

Det er jo umiddelbart gavmildt af kommunen, men der ligger også en anden tanke bag. For forkælelserne er også et middel til at undgå flere cigaretskod på gaden.

Siden rygerloven er trådt i kraft i 2007 er der blevet væsentlig færre rygere. Men i Randers kommune har man set antallet af cigaretskod på gaden stige, fordi rygerne trækker udenfor for at ryge.

- Og jeg tror også, at de fleste rygere har accepteret, at man går udenfor nu. Nu vil vi så gerne - med et humoristisk indslag - prøve at få dem til tage skodderne med sig igen, fremfor bare at smide dem på jorden, siger Frank Nørgaard (DF), formand for miljø- og teknikudvalget i Randers kommune, der fredag var på gaden for at dele askebægre ud.

Randers Kommune har derfor under Randers Ugen stillet iøjnefaldende askebægre op i udendørs rygerlounges, der skal få rygerne til at slukke i askebægre i stedet for at smide skoddet på gaden.

I forbindelse med affaldsprojektet ”Jeg gør det – Ren Randers” har man undersøgt borgernes holdning til affald. Og det er især tyggegummi, hundelorte og cigaretskod, som borgerne har sværest ved at acceptere.

I klippet herover kan du se, hvad borgerne siger til at få et mobilaskebæger fra Frank Nørgaard (DF)