Planer om kæmpe Nelson Mandela-museum i Randers droppet

Stor fond dropper Randers som hjemsted for stort Mandela-museum

Foto: LEON NEAL - Ritzau Scanpix

Planerne om at bygge et kæmpe museum, der skal formidle historien om Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela, apartheid og analfabetisme kommer ikke til Randers.

Randers Kommune havde ellers langt billet ind på projektet i forsøget på at få det til byen, men nu har fonden Long Walk to Freedom, som Nelson Mandelas familie står bag, oplyst, at man ikke længere har Randers i spil som hjemsted for museet. 

Læs også Byråd går videre med idé om kæmpe Mandela-museum i Randers

- Fonden har meddelt, at de kigger efter en anden placering end Randers. Jeg tror blandt andet, at de er overrasket over den måde, som tingene fungerer på i Danmark, hvor der blandt andet er grænser for, hvad vi som kommune kan gøre for at finde penge til det, siger Jesper Kaas Schmidt, der er kommunaldirektør i Randers Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgmester: Det er ærgerligt

Dermed går byen glip af stor international opmærksomhed og arbejdspladser:

- Jeg synes, det er ærgerligt. Det er et stort projekt, men også et vanskeligt projekt. Vi arbejder selvfølgelig videre med nogle af de andre spændende ting, som vi har gang i, siger Torben Hansen (S), borgmester i Randers Kommune, og fortsætter:

- Det kunne have givet omsætning og turister. Men det vi skal fokusere på nu er de fantastiske ting, vi har med Randers Regnskov, Turbinen, Underværket og Memphis Mansion. Og samtidig også se om der er andre sjove ting, vi kan gå i gang med.

03:00

VIDEO: Se interviewet med Torben Hansen her.

Luk video

Byggeri til 200-300 millioner kroner

Det var anslået, at byggeriet af museet ville koste i omegnen af 200-300 millioner kroner. Randers Kommune har været i kontakt med fonden bag museet siden 2016, og repræsentanter fra fonden har været i Randers, hvor der blev lavet en forhåndsaftale om, at Randers Kommune under forprojektet styrede processen. I den anledning satte byrådet i Randers Kommune 500.000 kroner af til forundersøgelse.

Læs også Elvis-museum i Randers udsat for tyveri

Kommunaldirektøren fortæller dog, at det ikke har kostet Randers Kommune en krone - ud over tid brugt på møder og lignende.

- Vi har ikke brugt nogle af de penge, som byrådet satte af, siger Jesper Kaas Schmidt.

Drømmer stort i Randers

Han fortryder ikke, at Randers Kommune kastede sig ud i forsøget på at tiltrække det store Mandela-projekt til byen. 

Læs også Elvis' hjem i Randers bliver dobbelt så stort

- Jeg er glad for, at vi turde kaste os ud i projektet. At vi tør begive os ind i projekter, som nogle gange opfattes som anderledes, som det for eksempel var tilfældet med Randers Regnskov og Memphis Mansion. Vi er nødt til at tage chancer og turde kaste os ud i de anderledes ting, som vi jo blandt andet også gør med vingården, siger kommunaldirektøren med henvisning til projektet La Pampa, hvor man håber at kunne opføre Nordeuropas største vingård ved Randers.

01:49

VIDEO: Vilde planer: Vil opføre stor champagnevingård ved Randers - se video fra november 2015 om planerne her.

Luk video

TV2 ØSTJYLLAND forsøger at få fat i repræsentanter fra fonden Long Walk to Freedom for at høre, hvorfor Randers er blevet fravalgt. Det er endnu ikke fastlagt, hvor museet skal etableres.