Pille mod stråling

Atomkraft-katastrofen i Japan får østjysk apotek til at lave tablet mod radio-aktivitet

Genrefoto.

Østjyderne frygter stråling efter atomkraft-katastrofen i Japan.

Det betyder, at landets største apotek i Skanderborg nu er begyndt at producere jord-tabletter. Det oplyser P4 Østjylland.

Jod kan beskytte skjoldbruskkirtlen mod radioaktivitet, og apoteket har fået mange henvendelser fra firmaer, privatpersoner og andre apoteker, som ønsker at købe jod. 

Det er frygten for en radioaktiv sky fra Japan, der har fået danskere til at spørge efter jod-tabletter. Når man spiser en jod-tablet, sætter det sig i skjoldbruskkirtlen og beskytter den mod den radioaktive jod, som kan slippe ud fra et atomkraftværk.

Skal laves fra bunden

Apotekerne har dog ingen jod-tabletter. Tabletterne skal laves helt fra bunden, og det kan kun ske på apotekerne i Skanderborg og Glostrup.

I Skanderborg satte man produktionen i gang i mandags, og tirsdag regnede apoteker Aage Rasmussen med at nå op på 50.000 tabletter. 

I Beredskabsstyrelsen mener man dog ikke, der er nogen som helst grund til at spise jod-tabletter i Danmark.

Presseansvarlig ved Beredskabsstyrelsen, Steen Ramsgaard, udtaler til P4 Østjylland, at det er helt uaktuelt. Ifølge ham skal være indenfor 20 kilometer af Fukushima-værket i Japan, før strålingen er så høj, at tabletterne vil have nogen virkning.