Triste prognoser: Ikke udsigt til dansende pinsesol

I størstedelen af landet må man i morgen tidlig se langt efter den dansende pinsesol

Pinsesolen dansede i 2012. Foto: Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

For de morgenfriske er der i morgen ikke meget hjælp at hente fra vejrguderne, hvis man har planer om at se pinsesolen danse.

Ved solopgang klokken 04.26 på det østlige Bornholm, og klokken 04.48 langs den jyske vestkyst, er der intet der tyder på at mulighederne for at se Solen stige over horisonten, overhovedet er til stede.

Skydække og nedbør i morgen tidlig klokken 4 Foto: Screendump / TV 2 VEJRET Foto: Screendump / TV2 VEJRET

Den dansende pinsesol er godt gemt væk under en frontzone, der først slipper sit tag over landet i formiddagens løb. I dele af Jylland kan der sågar falde regn i morgentimerne, inden det efterhånden bliver opholdsvejr.

Med andre ord bliver det en overskyet affære i størstedelen af landet.

At se pinsesolen danse er typisk dansk

Hele traditionen omkring den dansende pinsesol er typisk dansk. Traditionen stammer nemlig fra en århundrede år gammel kristen tradition, hvor man i store dele af i Europa gik ud påskemorgen på en nærliggende bakke og se den fromme påskesol danse i glæde over, at Jesus var genopstået.

Læs også Det flyder med skrald i de østjyske skove

Nu var tidligt op og ud noget af en brutal cocktail for de kuldeskære ­ og måske også mageligt anlagte danskere, hvorfor traditionen heroppe langt mod nord blev rykket lidt tættere på godt vejr.

Traditionen blev i stedet for henlagt til Pinsen - 50 dage efter Påske - ­ hvor der trods alt er en større statistisk sandsynlighed for, at det er varmere i vejret.

Læs også Aarhus Pride støtter kampagne imod homofobi i fodbold

Første pinsesol blev set dansende over Valby Bakke i 1800-tallet. Denne skik har bredt sig til resten af landet, hvor de morgenfriske Pinsemorgen stadig tager ud for at se den dansende pinsesol.