Bestseller-ejer sagsøger Skotlands regering

En af Danmarks rigeste har fundet grovfilen frem for at forhindre opførelsen af en vindpark i Skotland

Ejer af Bestseller-koncernen, Anders Holch Povlsen, vil forhindre et vindprojekt i Skotland. Foto: Jeppe Michael Jensen - Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Først truede han med at trække enorme investeringer, og nu tager Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen så retslige skridt i sin kamp mod et vindprojekt i Skotland.

Rigmanden med en formue i omegnen af 40 milliarder kroner har hyret advokatfirmaet Brodie´s, det næststørste i Skotland, til at håndtere en retssag mod den skotske regering.

Læs også Bjarke Ingels laver milliard-projekt i Aarhus

Baggrunden for søgsmålet er vindprojektet Creag Riabhach i distriktet Altnaharra i det nordlige Skotland, der fik grønt lys til opførelse af de lokale myndigheder sidste år.

Direktør: Ingen anden udvej

Sagen er rejst gennem Holchs britiske selskab Wildlife Limited, der kalder det en 'uheldig situation', og at de helst havde undgået at blande domstolene ind i sagen.

- Det er vigtigt at pointere, at Wildland i meget høj grad går ind for grøn energi - så længe der tages forbehold for miljøet i planlægningen af sådan et projekt. Det føler vi imidlertid ikke er tilfældet i denne sag, udtaler Tim Kirkwood fra Wildland i en mail til TV 2.

- Vi føler, at der ikke er anden udvej end at udfordre beslutningsprocessen, som vi mener er baseret på et forkert grundlag, fortsætter Tim Kirkwood.

Læs også Bestseller-ejer står til at miste kørekortet

Droppe investeringer

Anders Holch Povlsen ejer en række ejendomme og enorme landområder i Skotland, og ifølge Press & Journal sagsøger han regeringen, fordi han mener, at projektet med 22 vindmøller er en trussel mod rigmandens vision om at gøre området til en turistattraktion gennem store investeringer.

Selvom området tidligere er blevet foreslået som delvist ’vildnis’ (wild land på engelsk, red.) af politikerne, har den britiske energiminister Paul Wheelhouse støttet vindprojektet i området Altnaharra.

Læs også Østjyder blandt verdens rigeste

Det har længe været Anders Holch Povlsens plan at investere et trecifret millionbeløb i udvikling af netop det område, men de planer blev genovervejet, da vindprojektet blev godkendt sidste år.

Danskerens trussel om at trække store investeringer i det skotske har dog ikke fået politikerne på andre tanker, og han har nu pudset nogle af Skotlands mest anerkendte advokater på regeringen.

Med søgsmålet går den danske multimilliardær i bedene på præsident Donald Trump, der har gjort sig bemærket med et retsligt slagsmål mod et vindprojekt, der ville spolere udsigten ved et golfresort.

Læs også Ana Maria fravælger skyhøj husleje og bor nu i Randers

Har investeret massivt

Anders Holch Povlsen har brugt en pæn del af sin enorme formue på at købe jord og ejendomme i Skotland. Den 44-årige danske tøjmand er ifølge Press & Journal nu er den største jordbesidder i Skotland, og dermed ejer han mere jord i landet end Dronning Elizabeth.

Bestseller-ejeren er indehaver af 809 kvadratkilometer af Skotland, til sammenligning dækker Bornholm 588 kvadratkilometer.

Ifølge Press & Journal mener kritikere, at Anders Holch har investeret massivt i Skotland for at undgå arveafgift, men ifølge organisationen Wildlife, der står bag opkøbene, er formålet beskyttelse og bevarelse af det skotske vildnis.

Læs også 22-årige Sandra er hjemløs: Har aldrig følelsen af at være hjemme

Kan spolere ordre for Vestas

Projektet, der er udviklet af et lokalt firma, 

er planlagt til at bestå af 22 vindmøller med en kapacitet på 3,3 megawatt hver og en vingehøjde på maksimalt 125 meter. Lige præcis den type vindmøller lancerede Vestas for tre år siden 

til netop det skotske og irske marked. Det er dog ikke fremme, hvorvidt at den danske vindkæmpe står til at vinde ordren til en værdi af omkring 500 millioner kroner.

Læs også Dårligt vejr aflyser Røde Orm: Publikum sendt hjem

'Hurtig' retssag

Det retslige slagsmål er startet onsdag i denne uge ved retten ved The Court of Session i hovedstaden Edinburgh.

Det fremgår ikke af rettens hjemmeside, hvornår sagen mellem Anders Holch Povlsen og den skotske regering ventes afsluttet, men den er anlagt som en såkaldt 'judicial hearing', der typisk behandles hurtigere af domstolene i Storbritannien end en klassisk retssag.