Gratis entré: Mund-til-mund giver museum flere gæster

Danmarks Industrimuseum lokkede med gratis adgang, så flere får øjnene op for museet - og taler om det.

Gratis entré skal give gratis reklame og flere besøgende på Danmarks Industrimuseum i Horsens. Og det virker, fortæller museumsleder. Foto: Claus Fisker - Ritzau Scanpix

De danske museer får flere og flere gæster. I den seneste statistik var der over 15 millioner besøg i 2017 mod under 12 millioner i 2009. 

Læs også Mette lever af strikkeopskrifter på seks forskellige sprog

Det er godt for vores museum at have nogle ambassadører, som fortæller til andre, hvad man skal se, når man kommer til Horsens som turist.

Ole Puggaard, museumsleder.

Museerne er blevet bedre til at lokke folk indenfor. En af måderne at gøre det på at sænke prisen eller endda indføre gratis entré, som Danmarks Industrimuseum i Horsens gjorde søndag. 

- Det er godt for vores museum at have nogle ambassadører, som fortæller til andre, hvad man skal se, når man kommer til Horsens som turist. Så vi får ingen entréindtægter, men så kommer der formentlig flere gæster i det lange løb, siger Ole Puggaard, som er museumsleder.

Danmarks Industrimuseum er på vej til at udvide, og museumsleder Ole Puggaard håber at øge besøgstallet markant. Foto: Hans Lausten, TV SYD

Ambassadører virker

Museet har før forsøgt sig med gratis dage, og inspektøren er sikker på, at det giver pote.

Læs også Fem gode råd: Sådan skal du reagere, når du hører en ambulance

- Vi kan se, at det virker. Undersøgelser viser, at mange af vores gæster har fundet os med mund-til-mund, og vi regner med 700 til 800 gæster søndag, siger Ole Puggaard. 

Læs også Glatte veje flere steder i Østjylland

Museet markedsfører sig på at være det eneste danske museum, hvor man kan se Produktionsdanmark og arbejdernes levevilkår fra 1850 og frem til i dag.

Planen er at investere 50 millioner kroner i at udvide museet. Det sker blandt andet for at kunne overtage industri-udstillingerne fra Nationalmuseets afdeling Brede Værk, der bliver nedlagt som led i en spareøvelse.

02:21

VIDEO: Et museumsbesøg kan lyde gammelt og støvet, men det behøver det ikke at være. I 2017 fik Danmarks Industrimuseum 150.000 kroner til en udstilling, der skulle foregå digitalt. Arkiv 2017.

Luk video

Søndag var der masser af ting at se. Alle museets værksteder var i gang, der var Nimbus-motorcykler, og en konservator var ved at restaurere indleverede genstande fra Vor Frelsers Kirke. 

Der er meget interessant at se fra gamle dage, og det får minderne frem. Jeg fortæller mine venner, at de skal komme herned at kigge, også når det ikke er gratis.

John Jakobsen, besøgende.

Museumsgæsten John Jakobsen fremhæver især museets skolestue fra 1950'erne og arbejderboligerne fra 1920'erne og fremefter. 

- Vi kommer her hvert år, og det er en dejlig oplevelse. Der er meget interessant at se fra gamle dage, og det får minderne frem. Jeg fortæller mine venner, at de skal komme herned at kigge, også når det ikke er gratis, siger John Jakobsen. 

Læs også Imponerende blodmåne kunne ses flere steder