Nobelprisvindere til Aarhus Universitet

Cellers delingscyklus og biokemiske mekanismer er på programmet, når hele to nobelpristagere gæster Århus i efteråret.

Professor Tim Hunt fra Storbritannien (t.h.) gæster Molekylærbiologisk Institut på Aarhus Universitet. Foto: Stephen Hird - Scanpix

Både professor Tim Hunt fra Storbritannien og Aaron Ciechanover fra Israel kan skrive nobelpristager på visitkortet, så der skulle være lagt op til interessante timer, når de to herrer i efteråret gæster Molekylærbiologisk Institut på Aarhus Universitet.

Tim Hunt var en af tre modtagere af Nobelprisen i medicin i 2001, og han modtog den for at afdække de mekanismer, der styrer levende cellers delingscyklus, skriver Jyllands-Posten.

Den af de tre indsamlede viden bliver i dag brugt som undervisningsmateriale, og arbejdet har stor betydning for blandt andet forståelsen af kræftsygdomme.

Den anden gæst delte ligeledes sin Nobelpris med to kolleger.

De tre fik prisen i kemi i 2004, og æren tilfaldt disse herrer for opdagelsen af "ubiquitin-medieret proteinnedbrydning".

Det lyder kompliceret og er næsten umuligt at udtale, men betyder, at prismodtagerne har afdækket biokemiske mekanismer, som er af afgørende betydning for vigtige biologiske processer som for eksempel celledeling og ikke mindst fosterudvikling.