Lokale gartnerier i udvikling

Når du putter sprøde salater og gulerødder med dip i indkøbskurven, så er de sandsynligvis leveret af gartnerier på Norddjurs

Det er gartnerierne Lykkegården og Gl. Estrup der har succes med nye produkter.

Gartnerierne ligger begge tæt på Auning, men har to meget forskellige produktionslinjer. Lykkegården dyrker salat, mens Gl. Estrup har porrer, forårsløg og gulerødder på deres marker. Alligevel er strategien næsten enslydende de to steder: Der skal hele tiden produktudvikles til et evigt foranderligt marked, og der skal satses på udlandet.

- Vi kan ikke komme videre på det danske marked. Der er et stigende pres på priserne fra Sydeuropa især på de konventionelle salater. Vores fremtid er de økologiske produkter primært til det tyske marked, for det kræver en virkelig god gartner at dyrke økologisk salat af høj kvalitet, og da er vi stadig foran Sydeuropa, siger Helge Højland, der driver gartneriet Lykkegården sammen med sin far Jens Højland.

Gl. Estrup Gartneri er også begyndt at se til udlandet. Gartneriet har en eksklusiv leveringsaftale med Coop Danmark og kan ikke levere til andre kæder inden for grænserne. Derfor er de populære snack-gulerødder, de "små sprøde" nu på vej ud i butikkerne i Sverige og Tyskland.

- Det er den vej, vi må gå, hvis vi skal ekspandere, forklarer direktør og indehaver Knud Dahl Andersen.

Produktudvikling betaler sig

De "små sprøde" er et godt eksempel på, at produktudvikling betaler sig. De er blevet en salgssucces, og der er nu planer om at udvikle dem yderligere, så de kan leveres i en emballage med dip i et rum for sig.

På Gartneriet Lykkegården er det nyeste produkt økologiske salater med varemærket "Crisp". På lidt længere sigt er der planer om at lave færdigsnittet salat - måske med nogle af de nye sorter, der prøves af på markerne.

- Der kommer hele tiden nye varer på markedet, og hver gang supermarkederne tager noget nyt ind, ryger der noget andet ud. Efterspørgslen skifter hele tiden, så det gælder om at være med, siger Helge Højland i en pressemeddelelse.