Kvinder op til 45 bør vaccineres

Livmoderhalskræft kan reduceres ved vaccination

Antallet af tilfælde af livmoderhalskrætf kan reduceres, hvis flere kvinder blev vaccineret med HPV-vaccine.

Mange tror, at det er for sent at blive vaccinet, når man først er seksuelt aktive, men det er forkert, oplyser Charlotte Søgaard, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Faktisk bør kvinder helt op til 45 år seriøst overveje at blive vaccineret.

Danmark har en af de højeste forekomster af livmoderhalskræft i EU. Samtidig er vi et af de lande i EU, hvor flest kvinder dør af sygdommen.

En HPV-vaccine kan forebygge langt de fleste tilfælde af livmoderhalskræft. Alligevel er færre end hver femte midtjyske kvinde vaccineret, og næsten halvdelen undlader at få vaccinen, fordi de tror, det er for sent, når de allerede er seksuelt aktive.

Det viser en ny omfattende undersøgelse blandt 1.363 danske kvinder - heraf 299 midtjyske kvinder - i alderen 16-45 år foretaget af Netdoktor som led i oplysningskampagnen HPVkundskab.dk.

Kun 18 pct. midtjyske kvinder i alderen 16-45 år er vaccineret mod HPV. Charlotte Søgaard, der også er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG), siger:

- Budskaberne fra Netdoktors kampagne går helt i tråd med vores anbefalinger fra DSOG. Kvinder kan reducere risikoen for livmoderhalskræft, hvis de får en HPV-vaccine - også selvom de allerede er seksuelt aktive, siger hun. 

-  Mange kvinder - også dem over 26 år - befinder sig steder i livet, hvor vaccination mod HPV er yderst relevant. Vi anbefaler, at alle kvinder under 25 år vaccineres mod HPV. Men også 26-45-årige kvinder bør overveje det, hvis de fx er single, i et nyt forhold eller tidligere har haft HPV, for mange i den aldersgruppe kan også beskyttes mod celleforandringer, siger hun. 

Netdoktors undersøgelse viser, at 45 pct. af de ikke-vaccinerede kvinder i Midtjylland fejlagtigt tror, at de ikke har gavn af vaccinen, fordi de allerede er seksuelt aktive.

Ifølge Netdoktors undersøgelse vil 24 pct. af de ikke-vaccinerede midtjyske kvinder få en HPV-vaccine, fordi de nu er informerede om, at vaccinen også er relevant for dem. Og yderligere 70 pct. vil tale med lægen om at få en vaccine.

På dette link www.HPVkundskab.dk kan både kvinder og mænd teste deres viden og tilmelde sig et gratis e-læringsforløb om HPV.