Kritik af smileyordning: Løser ikke problem med hvalpefabrikker

En nyligt indført smileyordning for hundeavlere skal komme dyrevelfærdsproblemer til livs, men ordningen rammer skævt, mener Dansk Kennel Klub

02:10

VIDEO: Mød hundeopdrætteren Gitte Morell, der ikke tror, at hundesmileyordningen rammer rigtigt. Video: Dyrenes Beskyttelse

TV2 ØSTJYLLAND har de seneste dage fortalt om de 61 hunde, der sidste år blev fundet vanrøgtet og mishandlet på en adresse i Gjerlev nord for Randers.

Læs også Aflivede hunde med riffelskud og slag: Gjerlev-par tiltalt for dyremishandling

En hundesmileyordning, der trådte i kraft i slutningen af februar, skal medvirke til, at lignende sager ikke opstår, men ordningen bliver kritiseret fra flere sider. 

Blandt andet forventer Dansk Kennelklub, at op mod 1500 hundeopdrættere ikke bliver tjekket trods den nye ordning.

- Smileyordningen er bygget op om, at man som hundeavler skal lade sig registrere og kontrollere. De mennesker, der står bag de her forfærdelige dyreværnssager med misrøgt af hunde, gør deres ypperste for ikke at blive fundet. Derfor er denne her smileyordning ikke løsningen, hvis man vil de her sager til livs, siger Dansk Kennel Klubs pressekontakt, Lise Lotte Christensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Hundesmiley-ordning er i gang, men stopper næppe vanrøgt

Hun mener, at ordningen i stedet går ud over de velfungerende og lovlydige hundeavlere.

- Nu er det i stedet de hundeavlere, som allerede er registrerede og kontrollerbare, som skal kontrolleres mere. Der er også nogle udgifter forbundet med det. De skal betale for dyrelæge to gange ekstra om året og derudover betale for kontrolbesøget fra Fødevarestyrelsen, siger Lise Lotte Christensen.

02:31

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND har fulgt op på, hvordan to af Gjerlev-hundene har det i dag. Se mere i indslaget her. 

Luk video

Opdrætter tror heller ikke på effekt

En af de hundeopdrættere, der er omfattet af smileyordningen, er Gitte Morell. Hun har en hundekennel i Solbjerg. Kennelen har allerede haft uanmeldt kontrolbesøg, men Gitte tror ikke på, at ordningen kan forhindre sager som den i Gjerlev. 

- Så længe man må lave hvalpe uden at være registreret, så tror jeg ikke, at man kommer det til livs. Selvom det er blandingshunde burde enhver, der laver et kuld hvalpe, skulle registreres, siger Gitte Morell til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Hunde blev mishandlet: Sådan har de det i dag

Hun opfordrer forbrugerne til at lade være med at købe ikke-registrerede hvalpe. 

- Man skal aldrig købe en hvalp for at redde en hvalp. De laver kun hvalpe for pengenes skyld, og er der ikke købere til dem, får de ikke noget ud af at lave hvalpe. Det vil være den aller bedste hjælp, siger hun og fortsætter: 

- Og så meld dem, før det er rigtig galt. Meld dem på mistanken om, at man ikke synes, at det her er i orden.

Politiker: Loven skal have tid

Venstres dyrevelfærdsordfører, Erling Bonnesen, fortæller, at loven netop er vedtaget for at få bugt med de grimme episoder med mishandlede hunde. 

- Vi har set en række tilfælde med dårlig dyrevelfærd. Det er jo ikke acceptabelt i vore dage. Man skal passe godt på sine dyr, uanset om det er produktionsdyr, hunde eller andre kæledyr. På baggrund af de dårlige eksempler vi har set, har vi indført den her regel, så vi kan få bragt det til ophør, siger Erling Bonnesen (V) til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Sådan ved du, at du ikke køber en hvalp fra en hvalpefabrik

Han mener, at loven skal have tid til at virke, inden man kan se resultater. 

- Nu er loven vedtaget, den er dårligt trådt i kraft, og den skal lige have en chance for at virke. Vi har lavet den, fordi vi tror på det, siger han. 

Han afviser dog ikke, at der stadig kan være personer eller steder, som går fri af myndighedernes søgelys. 

Vi ved, at det kan være svært at ramme alle enkeltstående tilfælde. Så skulle nogen opdage tilfælde af dårlig dyrevelfærd, er det med at få det anmeldt til politiet, siger Erling Bonnesen og fortsætter:

- Det vil, som meget andet, blive evalueret efter nogle år, så vi er sikre på, at vi kommer i mål. For dårlig dyrevelfærd, det vil vi ikke se på.

01:36

VIDEO: Man skal passe godt på sine dyr, uanset om det er produktionsdyr, hunde eller andre kæledyr, siger Erling Bonnesen, der er Venstres dyrevelfærdsordfører. 

Luk video