Gellerup-borgere kan ikke få kredit

Kan ikke købe telefoner på afbetaling

Det kan være meget svært at købe en telefon på afbetaling, når man bor i Gellerup i Aarhus. Det oplever fem beboere, som DR Østjylland har talt med. Casper Thorup er en af dem, som bliver afvist på 3's hjemmeside.

- Jeg logger ind med NemID og indtaster mit CPR-nummer, men når jeg skal godkende bestillingen, får jeg at vide, at jeg ikke må købe på kredit, siger Casper Thorup til DR Østjylland.

Afslaget rummer ingen forklaring, men Casper Thorup tror selv, at det har at gøre med hans adresse. Hans venner andre steder i byen, som DR Østjylland har talt med, må nemlig gerne købe på afbetaling, selv om de har en dårligere økonomi end han har.

Hvis Casper Thorurp ringer til 3 eller TDC eller møder op i en butik, får han samme besked som på nettet, nemlig at han ikke må købe en telefon på kredit. Han kan heller ikke få en forklaring. Det er ulovligt, siger forbrugerombudsmanden.

- Hvis man ikke giver en begrundelse til en kunde, som beder om det, så er det i strid med god markedsføringsskik og dermed i strid med markedsføringsloven, siger konstitueret forbrugerombudsmand, Benedikte Havskov.

Finder det problematisk

Både Forbrugerrådet og Forbrugerombudsmanden finder det problematisk, hvis kreditvurderingen alene er baseret på CPR-nummer og bopæl.

- De kriterier, som ligger til grund, må ikke være diskriminerende. Derfor er det vigtigt, at der er gennemskuelighed omkring, hvad man bliver vurderet på, siger forbrugerombudsmand, Benedikte Havskov.

Jesper Wieslander er ansvarlig for kreditvurderinger hos 3 og erkender, at kunder har krav på en saglig og individuel begrundelse på et afslag. Alligevel ønsker han ikke at forklare, hvorfor Casper og hans venner i Gellerup bliver afvist.

- Det er ikke en information, som vi ønsker at videregive. Det er fortrolige oplysninger, siger Jesper Wieslander, der er Head of Risk Management hos 3 til DR Østjylland.