Folkeskoleflugt presser privatskoler

​Der er rift om pladserne i de private skoler i Østjylland. Det skaber dog mere bekymring end jubel hos De Frie Skolers Lærerforening

Foto: Steffen Ortmann, Scanpix

Flere steder i Østjylland er det nu mere end hver fjerde skoleelev, der går på privatskole, og fra 2007 til i dag er der sket en 33 procents stigning i regionen i antallet af privatskoleelever, viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

Men i de Frie Skolers Lærerforening (FSL), der organiserer de 9000 lærere på de frie grund- og efterskoler, er der ingen jubel – tværtimod.

FSLs formand Uffe Rostrup frygter, at der vil følge øget statslig styring med de mange elever.  Han ønsker ikke, at politikerne vil begynde at stille flere krav til friskolerne, der kan svække dem som et politisk, pædagogisk og religiøst alternativ til folkeskolen.

- Det er ikke sandt, at friskolerne ikke tager et stort socialt ansvar, og den seneste AE-undersøgelse viser også, at det ikke kun akademikerbørn, der går på privatskole.  Vi er ikke imod socialt ansvar - vi er imod, at der stilles så mange krav til friskoler, at skolernes værdigrundlag udhules, siger Uffe Rostrup.

Men handler dette reelt om, at I frygter at blive pålagt øget socialt ansvar for inklusionsbørn, flygtningebørn og andre, som I før har kunnet takke nej til i porten?

- Nej, faktisk har vi kæmpet for at få flygtningebørn. Men det er ikke en billigere model for kommunerne, så derfor får vi ikke tildelt flygtningebørn. Mange skoler ønsker at tage et socialt ansvar, men der skal være mening med galskaben. Det nytter ikke at presse en muslimsk familie til at deltage på en kristen friskole, hvor der er andagt, siger Uffe Rostrup.

Og bekymringen for øget statslig indblanding i de frie skolers gøren og laden i fremtiden er ikke ubegrundet.

Holder øje med friskole-udviklingen
Annette Lind, uddannelsesordfører (S), mener, at folkeskolen skal være førstevalg, og at der skal sættes så gode rammer for den, at frie skoler vedbliver med at være et alternativ.

Læs også Grædende forældre i afmagt over ventelister til privatskoler

- Vi holder et vågent øje med friskole-udviklingen. Det er fint, at friskolerne siger, at de tager et større ansvar, men der skal et øget fokus på, om de så også gør det, siger Annette Lind.

Hun peger på, at netop udviklingen i Københavns Kommune, hvor flere investeringer i folkeskolen har båret frugt, er et eksempel til efterfølgelse.

Anni Matthiesen, børne- og undervisningsordfører for Venstre, mener ikke, at det er afgørende, om danske børn går i folkeskolen eller i en af de frie skoler. I stedet er det vigtigt, at danske forældre vælger det skoletilbud, der passer bedst til deres børn.

Du kan læse mere om problemstillingen her.