Flest på førtidspension

Ifølge forsker er forklaringen ganske enkel

03:27

1 af 2

Aarhus er den kommune i landet, der har flest førtidspensionister. Altså mennesker, hvor kommunen vurderer, at det ikke giver mening at hjælpe med hverken en uddannelse eller et job.

Med 16.476 personer på førtidspension overhaler Aarhus lige akkurat København, hvor der er 15.875 førtidspensionister. I Aarhus er antallet af førtidspensionisterr steget over de sidste ti år - modsat København, hvor antallet af borgere på førtidspension er faldet markant de sidste ti år.

Ifølge forsker i førtidspension, Henrik Lindegaard Andersen fra KORA, er forklaringen på de mange flere førtidspensionister i Aarhus enkel.

- I Aarhus førtidspensionerer man flere end man kan forvente ud fra borgernes sammensætning. I København førtidspensionerer man færre end man kan forvente ud fra borgernes sammensætning, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

LÆS OGSÅ: Aarhus topper listen...

Men den relativt lettere adgang til førtidspension i Aarhus har også konsekvenser for de personer, der får pensionen.

- For den enkelte borger kan det være godt at få sin sag afklaret hurtigt med en førtidspension. For samfundet er det ikke så positivt, fordi nogle af borgerne bliver sat på en permanent ydelse og måske bliver de bedre igen på et senere tidspunkt, men så er de stadig på den permanente ydelse, forklarer Henrik Lindegaard Andersen.

TV 2 | ØSTJYLLAND spurgte i nyhedsudsendelsen kl. 19.30, rådmand Thomas Medom (SF) og byrådsmedlem Gert Bjerregaard (V), hvordan de vil forklare de mange førtidspensionister i Aarhus. Se deres svar i klippet ovenfor.