Enke får nej fra Norge til at rense sin mand for færgebrand

Norges højesteret siger, at dansk chauffør kun kan renses for brand på Scandinavian Star, hvis han var i live

I alt 159 personer omkom i branden på Scandinavian Star natten til den 7. april 1990. Foto: Claus Bjørn Larsen - Scanpix

Foto: Claus Bjørn Larsen - Scanpix

Foto: Joakim Roos - Scanpix

Jette Andersen fra Aarhus mistede sin mand, Erik Mørk Andersen, i branden på Scandinavian Star. Først i 2015 trak norsk politi anklagen om mordbrand mod Mørk Andersen tilbage.

1 af 4

Norges højesteret har besluttet, at en afdød dansk chaufførs familie fra Aarhus ikke kan kræve mere efterforskning, der kan rense manden for anklager om at være skyld i 158 mennesker død ved branden på færgen på Scandinavian Star i 1990.

Det er enken og stedsønnen til danske Erik Mørk Andersen, som har ønsket yderligere efterforskning, der kan rense ham.

Det afviser Norges højesteret, og begrundelsen er speciel.

Læs også Scandinavian Star: Mistanken klæber stadig til Eriks familie

Norsk politi trak i 2015 anklagen om mordbrand mod Mørk Andersen tilbage og sagde, at der ikke var grundlag for at udpege ham som gerningsmanden. Men der var fortsat grundlag for at mistænke ham, hed det.

Den danske lastbilchauffør havde ellers siden 1991 af norsk politi været udpeget som brandstifter, da Scandinavian Star var på vej fra Oslo til Frederikshavn 7. april året før.

Branden på Scandinavian Star brød ud den 7. april 1990, mens skibet var på vej til Frederikshavn fra Oslo.

Ifølge norsk straffelov er det kun den mistænke selv, der kan kræve yderligere efterforskning for at blive renset. Det kan familien ikke.

For, som det hedder, der er er en fare for, at efterforskningen vil afdække nye oplysninger, som ikke er til den mistænktes fordel, og som han ikke længere kan forsvare sig imod.

Læs også Enke til mistænkt: Nu skal politiet give mig en undskyldning

Derfor vil der være en risiko for, at den såkaldte uskyldsantagelse, som er formuleret i Norges grundlov, bliver krænket. Den siger, at enhver er uskyldig, indtil det modsatte er bevist i retten.

Omkom selv under branden

Da den afdøde chaufførs kone og stedsøn fik deres begæring prøvet i Norges by- og landsret, nåede de frem til samme konklusion som højesteret.

Den østjyske chauffør omkom selv under branden på Scandinavian Star og blev det 159. offer.

03:37

VIDEO: Mistanken klæber stadig til Erik Mørk Andersen - til stor frustration for hans familie. Se et tv-indslag fra den 2. september 2016 her.

Luk video