Enestuer på supersygehus

Alle patienter får deres helt egen stue

Langt hovedparten af fremtidens patienter på sygehusene i Skejby og Gødstrup kommer ikke til at dele stue med andre.

Samtlige nybyggede stuer på de to supersygehuse, som Region Midtjylland er i gang med at bygge, bliver enestuer, skriver Midtjyske Medier.

Cheflæge Claus Thomsen fra Aarhus Universitetshospital er ikke i tvivl om, at enestuer er en stor fordel.

- Undersøgelserne er ret entydige. Enestuer mindsker smittefaren markant, det sikrer kortere liggetid for patienten, der bliver hurtigere rask, og det medvirker til en bedre orientering hos patienter, der muligvis er konfuse, siger Claus Thomsen og uddyber:

- Der er ingen tvivl hos mig om, at enestuerne kommer til at give et gevaldigt kvalitetsløft.

Undersøgelser viser også, at enestuer minimerer risikoen for faldskader, idet personalet har bedre arbejdsvilkår, når de skal hjælpe patienten ud af sengen.

Se: Færre sengepladser

Begge cheflæger fremhæver desuden en ny mulighed, som enestuer giver, nemlig at pårørende kan overnatte sammen med patienten. Det er ikke muligt på sygehusene i dag.

Men der er også fordele ved at dele stue med andre patienter, fastslår et forskningsprojekt fra Sygeplejevidenskab på Aarhus Universitet, der blev præsenteret tidligere på året.

- Patienterne er glade for at have nogen at tilbringe tiden med, og de føler sig ikke alene og isolerede på flersengsstuer. Samtidig lærer patienterne noget af hinanden, da de kan udveksle erfaringer om den sygdom, de har, og de kan derfor støtte hinanden, ligesom de drager omsorg for hinanden, siger Lene Søndergaard Larsen, der står bag projektet.

Se: Aftale sikrer sygehuse

På Skejby vil man bevare de flersengsstuer, der allerede findes.

Danske Patienter, der repræsenterer 17 medlemsorganisationer, glæder sig over udsigten til enestuer.

- Der er bestemt patienter, som har godt af at ligge på enestuer. De, der er i et meget kritisk sygdomsforløb, vil oftest gerne være alene, og der er enestuer en stor fordel, siger direktør Morten Freil til Midtjyske Medier.

- Man skal passe på med at låse sig fast i nogle rammer. Enestuer er gode, men der er også patienter, der har gavn af at være sammen med andre, siger han.

De to supersygehuse ventes at stå færdige i 2019.