Direktør kritiserer lukket kryds: - Vi frygter at miste kunder

Direktøren for det firma, der driver parkeringskælderen i Dokk1, frygter at miste kunder, efter at højresving er blevet forbudt i krydset ved Mindet

Bilister, der kommer fra Dokk1 ad broen til venstre, må ikke længere svinge til højre som lastbilen på billedet. I stedet skal bilisterne ud på en længere omvej.

Kort før jul blev der lukket for højresving i det kryds, som bilisterne kommer til efter at have parkeret under kulturhuset Dokk1 i Aarhus Midtby.

Dermed skal bilisterne nu dreje til venstre og tage en omvej via Jægergårdsgade for at komme videre ud i byen.

Det vækker hovedrysten hos firmaet Securitas, der driver parkeringsanlægget ved Dokk1. Firmaet frygter, at de mister kunder, da det ikke er nemt at finde ud af, hvordan man kommer til og fra parkeringshuset.

- Hvis man skal ud mod Beder, Malling og Oddervej, så betyder det ikke så meget. Men skal du den anden vej mod nord, så skal du jo tilbage igen, og er det i myldretiden, så havner du i heftig trafik ind mod Aarhus Midtby, siger Tom Laursen, der er administrerende direktør i Securitas. 

Læs også Fare for Letbane-ulykker: Lukker for højresving i farligt kryds

Krydset har længe været genstand for både frustration og diskussion. Men det er også et farligt kryds, da det ligger meget tæt på Letbanen, og nogle bilister rask væk kørte lige over krydset, selvom det svarede til at køre over for rødt. Derfor har Aarhus Kommune valgt at lukke for højresving i krydset.

- Der kunne godt være, at der er nogle, der fravælger det, når de kommer nord fra. Det er vi betænkelige ved. Det skal der ikke være tvivl om, siger Tom Laursen.

Før Aarhus Letbane åbnede op for passagerer og kørte testkørsler, var der konstateret 22 såkaldte nærved-hændelser – altså hændelser, hvor letbane og biler har været tæt på at påkøre hinanden, fordi bilister kører ulovligt igennem krydset ved Mindet for at komme fra Sydhavnsgade til Europaplads. 

Krydset ved Dokk1 er lukket, fordi mange ikke overholdte reglerne i krydset, og det skabte farlige nærved-hændelser med Letbanen, der kører tæt ved krydset. 

- Vi tror, det er en helt rigtig og uundgåelig beslutning. Vi kunne jo se, at trafikanterne fortsat havde meget, meget svært ved at overholde reglerne dernede, og det gav nogle ufordelagtige situationer, så vi er tilfredse med den beslutning, siger politiinspektør Jesper Bøjgaard Madsen fra Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND. 

Securitas direktør anerkender også faren ved krydset, men håber, at man kan finde en anden løsning, så bilisterne lettere kan komme ind til Aarhus Midtby fra Dokk1.

- Selvfølgelig vil vi undgå sammenstød med letbanen, det må bare ikke ske. Men man må kunne finde en anden løsning, i stedet for at bilisterne skal dreje til venstre, siger Tom Laursen.

I videoen herunder kan du se, hvor tæt det var på at gå galt i området, da TV2 ØSTJYLLAND tilfældigvis lavede optagelser i området i december:

00:19 Luk video