Cirkus-elefanter græsser ved Gudenåen i Randers

Tre elefanter fra det turnerende Cirkus Arena kom i dag på udflugt som en del af et lille vildtplejeprojekt

02:06

Du så rigtigt, hvis du tirsdag formiddag observerede tre fuldvoksne elefanter græsse langs Gudenåen i Randers. Det var tre cirkus-elefanter fra Cirkus Arena, der fik den - for dyrene selv - udsøgte opgave at spise det græs, der trængte til at blive spist langs åen.

- Det var helt naturligt for os at tilbyde cirkussets dyr at komme herover og græsse. At det så blev elefanter var helt tilfældigt. Der er normalt dyrehold i de to indhegninger, hvor elefanterne går, men de er ikke kommet på endnu, så græsset trængte til at blive spist, siger naturplejekonsulent hos Randers Kommune, Trine Holm Christensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Selvfølgelig skal vi ikke bare slippe dem løs i hele Danmark, men i store indhegninger over lang tid, hvor forskere kan følge med

Ole Bach, Randers Regnskov

Det er Trine Christensen, der har taget kontakt til cirkusset for at låne de store dyr, og så har Randers Regnskov været behjælpelig med gode råd.

- I indhegningerne er det køer, der plejer at græsse, men her er en del uønsket trævækst, som de ikke kan fjerne, men det kan elefanterne. Randers Regnskov har i mange år arbejdet med ideen om at bruge elefanter til naturpleje i Danmark, så vi er glade for her lille eksperiment, siger kurator hos regnskoven, Ole Bach.

De store elefanter så ud til at nyde deres lille udflugt, hvor de fik rig mulighed for at slå sig løs i træerne langs Gudenåen. 

Ifølge ham er Danmark faktisk skabt med elefanter, og det er kun siden den seneste istid, at der ikke har levet elefanter frit i naturen herhjemme.

- Vi mangler dem i naturen til at fjerne vegetation som store træer. Selvfølgelig skal vi ikke bare slippe dem løs i hele Danmark, men i store indhegninger over lang tid, hvor forskere kan følge med, siger Ole Bach.   

Under græsningen blev de tre elefanter passet op af en dyrepasser fra Cirkus Arena.  

00:51

Ikke langt fra elefanternes lille oase kom Randers' ikoniske krukke for nylig på plads igen efter to års fravær. 

Luk video