VIDEO: Gellerup fra 1968 til i dag

Store visioner endte som en ghetto

02:13

1 af 2

Det begyndte som store visioner om at skabe en bydel, hvor man kunne bo fra vugge til grav. Et område, der indeholdt alt det, man kunne ønske sig af det gode liv.

Gellerupparkens historie er imidlertid ikke fortsat lige så godt, som den begyndte.

Da de første i alt 1.824 boliger stod færdige i 1972, stod folk i kø for at få en lejlighed. Året efter kom energikrisen, hvilket var startskuddet til en årelang krise for boligforeningen.

På grund af problemer med at leje boligerne ud, indgik boligforeningen en aftale med Aarhus Kommune om at udleje en del af boligerne til udenlandske flygtninge og asylansøgere fra bl.a. Tyrkiet.

- I 1980'erne kommer der også en stor del flygtninge fra Palæstina og Libanon. I 90'erne kommer somalierne. Dér begynder mangfoldigheden for alvor herude, siger museumsinspektør Anne Katrine Graah Rasmussen fra det lille Gellerup Museum til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se: Vil rive flere blokke ned

Med de mange indvandrere begyndte Gellerupparken at lukke sig om sig selv. Den udviklede sig til en ghetto.

For at åbne området op for omverdenen har Aarhus Kommune besluttet at rive tre boligblokke ned. Arbejdet gik i gang i dag, mandag.

Anne Katrine Graah Rasmussen følger arbejdet med at omdanne Gellerup til en mere attraktiv bydel. Hun håber dog, at forvandlingen ikke kun består af nedrivningerne og nybyggerier.

- Det kan se pænt ud, men jeg tror, det er meget vigtigt også at have den sociale helhedsplan med, siger hun.

I videoen øverst i artiklen kan du få et overblik over Gellerupparkens historie fra byggeriets start i 1968 til i dag.