Ud med køer - ind med larver
Snart skal landmænd måske dyrke insekter
Landbrug i Danmark skal ikke kun producere afgrøder, kvæg og svin.
I fremtiden er landmændene måske nødt til at tænke småt og inddrage insekter.
Den udvikling bliver i dag diskuteret på en konference i Aarhus, hvor forskere i samarbejde med foder- og fødevareproducenter skal drøfte mulighederne inden for insektlandbrug.
Ifølge konsulent Lars-Henrik Lau Heckmann fra Teknologisk Institut kan insekter som for eksempel larver være løsningen på mange fremtidige udfordringer.
En af fremtidens globale udfordringer er manglen på protein, og her er netop insekterne et godt bud på en ny leverandør. Nogle insekter kan nemlig omdanne for eksempel en gulerod eller andet vegetabilsk affald til proteiner, som derefter kan bruges i mange sammenhænge:
- Det kan være som dyrefoder, foderstof til fisk eller fjerkræ eller på et tidspunkt også som ingrediens i fødevarer, siger konsulent Lars-Henrik Lau Heckmann til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Dyrkningen af insekter kan foregå på et lager eller i en staldbygning. Det vigtige er bare, at temperaturen ligger på mindst 20 grader.
Når larverne har formeret sig, kan de fryses eller dampes, og også selv bruges i for eksempel fødevarer:
- Det er sådan ikke så anderledes fra normale landbrug. I stedet for, at insekterne står i en bås, så dyrker man dem i nogle bakker, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.
I videoen øverst på siden kan du se, hvordan et insektlandbrug kan se ud.