Tyve stjal designerstol ved højlys dag: - Det er iskoldt gjort

To butikstyve gik i fredags ind og hapsede en designerstol i et bolighus. De gik ud med den under armen - helt uden at skjule det

De to butikstyve stjal en jubilæumsudgave af Fritz Hansens stol, 'Svanen', fra Illums Bolighus i Aarhus. Den har en værdi på 50.000 kroner. Foto: Google Street View/Republic of Fritz Hansen

Illums Bolighus blev i fredags udsat for et noget anderledes butikstyveri. To mænd spankulerede ind i butikken, hentede en Fritz Hansen designerstol og gik lige så stille ud af butikken igen med stolen under armen.

Læs også Butikstyveri i Bilka udviklede sig til røveri

- Vi er chokerede over episoden. Og vi er i chok over, at der er nogen, der er så iskolde. Det er overraskende, at folk er så ligeglade, og at de ikke har nogen hæmninger. Butikstyvene prøvede ikke engang at skjule det, siger Maria Bro, der er marketingansvarlig hos Illums Bolighus.

Den stjålne stol er en jubilæumsudgave af Fritz Hansens 'Svanen', som har en værdi på 50.000 kroner.

Stolen har en 60-års jubilæumsindgravering med en tilhørende nummerering. På den stjålne stol er nummeret 166. Foto: Republic of Fritz Hansen

Mændene pæne og normale i tøjet

Ifølge Maria Bro er de to mænd i slutningen af 20'erne og starten af 30'erne. De går ind i butikken klokken 14.25 fredag eftermiddag, og de er klædt normalt og pæne i tøjet.

Vi er chokerede over episoden. Og vi er i chok over, at der er nogen, der er så iskolde. De prøvede ikke engang at skjule det.

Maria Bro, marketingansvarlig, Illums Bolighus

Men det er dog først morgenen efter, altså om lørdagen, at personalet opdager, at stolen er væk.

I første omgang tror personalet blot, at stolen er blevet solgt. Men da de finder ud af, at det ikke forholder sig sådan, vælger de at løbe overvågningskameraet igennem.

- Vi kan se, at de to mænd går lidt rundt i butikken og bevæger sig op på 2. sal, hvor alle Fritz Hansen-møblerne er udstillet. De holder øje med, om der er nogen kunder i nærheden, og om ekspedienten er travlt optaget med andre kunder. De tager stolen, går ned til udgangen, hvor den ene mand åbner døren, og den anden har stolen under armen. Og så går de bare stille og roligt ud, som om intet var galt, siger Maria Bro.

Illums Bolighus udlodder 5.000 kroner i dusør til den person, der kan komme med de oplysninger, der bringer bolighuset frem til den stjålne stol. Foto: Republic of Fritz Hansen

Nu lænkes møblerne fast

De to tyve benyttede en trappe inde i butikken, som i forvejen ligger lidt gemt væk fra personalet. Trappen slutter nede foran udgangen, og derfor var tyvene hurtigt ude og væk med stolen.

Det er et usædvanligt frækt tyveri, som vi desværre ser en gang imellem

Jakob Christiansen, kommunikationsrådgiver, Østjyllands Politi

Maria Bro mener dog ikke, at butikken har et problem på netop det sikkerhedsmæssige område.

- Vi har fuld bemanding på hver eneste dag. Og fredag eftermiddag er altid en særlig travl tid. Det er rent og skær uheldigt, at det sker, siger hun.

Hun understreger dog, at de efter episoden i Illums Bolighus nu vil hæfte alle møblerne fast til gulvet, så det ikke sker igen i fremtiden.

Læs også Butikstyve går efter loppefund: Nu øger markeder sikkerheden

Politi: Et usædvanligt frækt tyveri

For Illums Bolighus i Aarhus er det første gang, at man oplever et butikstyveri på denne måde.

Vi har fuld bemanding på hver eneste dag. Og fredag eftermiddag er altid en særlig travl tid. Det er rent og skær uheldigt, at det sker

Maria Bro, marketingansvarlig, Illums Bolighus

Men ifølge Østjyllands Politi er denne type tyveri ikke helt ukendt.

- Vi har tidligere set lignende tilfælde, hvor butikstyve har taget mindre ting, og hvor de har prøvet at fremstå så naturlige som muligt, så det ikke er så åbenlyst. Men eksemplet her er et usædvanligt frækt tyveri, som vi desværre ser en gang imellem, siger Jakob Christiansen, der er kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi.

Ifølge politiet har butikstyvenes grænser dog ikke rykket sig, da det er noget, som man tidligere har set.

Læs også Politiet beder om hjælp efter tyveri i pirattaxa: Kender du manden?