TV2OJ-sag i Højesteret

Sag om udlevering af råbånd er principiel

04:37

1 af 2

Er danske medier forpligtet til at udlevere videooptagelser til politiet, eller skal ordensmagten kun have adgang til det, der bliver vist på tv?

En principiel sag om udlevering af råoptagelser med en gruppe unge indvandrere i Gellerupparken i Aarhus ender nu hos Højesteret.

Det står fast, efter at Procesbevillingsnævnet har tilladt, at TV 2 | ØSTJYLLAND kærer den tidligere afgørelse fra Vestre Landsret. Inden afgørelsen i landsretten havde TV 2 | ØSTJYLLAND fået medhold i byretten.

Se: Vil afprøve sag i Højesteret

Sagen udspringer af et interview med en gruppe unge bandemedlemmer, der i maj i år viste en pistol frem under et tv-interview. Bandemedlemmerne var maskerede under interviewet.

Senere ønskede Østjyllands Politi at få råoptagelserne udleveret, hvilket blev afvist af TV 2 | ØSTJYLLAND.

Ifølge direktør på TV 2 | ØSTJYLLAND Peter Kramer er det et journalistisk grundprincip, at tv-stationer ikke deler råoptagelser med andre. Kun det, der bliver vist på tv, er offentligt tilgængeligt.

Se: Bande: Vi er i krig

- Jeg er meget glad for, at denne sag nu bliver afprøvet i Højesteret. Det er en vigtig sag for både os og for dansk presse i almindelighed. Folk skal vide sig sikre på, at hvis de udtaler sig til TV 2 | ØSTJYLLAND, så udtaler de sig til TV 2 | ØSTJYLLAND og kun til os. Det er de aftaler, vi laver, og når vi laver aftaler, så skal man kunne stole på dem, siger han.

En 19-årig mand blev i august idømt en fængselsstraf på et år og tre måneder for trusler og våbenbesiddelse. Retten fandt det bevist, at den 19-årige er identisk med den mand, der anonymt stod frem i interviewet på TV 2 | ØSTJYLLAND.

I videoen øverst i artiklen kan du se interviewet med de unge bandemedlemmer fra Gellerupparken. Interviewet blev vist på tv og web 8. maj i år.