Stortalentet Jan Ø. Jørgensen på vej mod verdenstoppen

Den århusianske badmintonspiller har allerede slået verdens nummer et og er nu med i Super Serie-finalerne.

Han er kun 21 år, men er allerede ved at etablere sig i verdenstoppen. I forrige uge slog han verdensranglistens nummer et, Lee Chong Wei, og onsdag får han mulighed for at vinde for tredje gang over sit eget forbillede på badmintonbanen, landsmanden Peter Gade.

Navnet er Jan Ø. Jørgensen, som i denne uge er med ved Super Serie-finalerne i Malaysia, sæsonafslutningen for de bedste spillere i verden.

- Han har virkelig slået igennem i denne sæson. Han er, undskyld udtrykket, blevet voksen, siger hans træner på landsholdet, Kenneth Jonassen.

Jan Ø. Jørgensen har i noget tid båret rundt på prædikatet stortalent, men med sine resultater særligt i de seneste fire måneder er den betegnelse ved at blive lagt på hylden.

I forrige uge kom det helt store gennembrud med finalepladsen ved China Open. Undervejs nåede Jan Ø. Jørgensen at besejre verdensetteren Lee Chong Wei fra Malaysia, og VM-finalisten Chen Jin fra Kina.

- Jeg har hele tiden sagt, at han er en top-10-spiller, og derefter ved man aldrig, hvad der sker. Det, at han har vundet de kampe, viser, at han måske har mere i sig end top-10, men det er ikke ensbetydende med, at alt kører i olie. Det er en lang og sej kamp, og der vil gå endnu nogle år, før Jan er helt stabil og spiller på et topniveau i stort set hver eneste kamp, siger den tidligere All England-mester Morten Frost, som er Jan Ø. Jørgensens træner i Århus Elite Badminton

Den unge spiller, som nytårsaften kan fejre sin 22-års-fødselsdag, er helt på det rene med, at han endnu mangler stabilitet i sit spil. Kort efter hjemkomsten fra Kina tabte han i en holdkamp til ireren Scott Evans, som han normalt ville kunne slå sikkert.

- Jeg har gjort det nogle gange, det med at spille rigtig godt og så kort efter være knapt så flyvende. Men jeg lærer forhåbentlig af det. Jeg får også mere og mere selvtillid, og jeg ved, at når jeg spiller mit bedste spil, så er der måske kun en enkelt spiller i verden, Lin Dan, som jeg ikke kan presse, siger Jan Ø. Jørgensen.

Netop det kinesiske fænomen fik trukket Jan Ø. Jørgensen ned på jorden i finalen af China Open. Nederlaget på 12-21, 12-21 til Lin Dan, der er tredobbelt verdensmester og forsvarende OL-mester, er dog samtidig inspirerende for danskeren.

- Jeg lærte, at der stadig er lang vej til toppen. Det må være ens mål som badmintonspiller at komme op på hans niveau og kunne slå ham. Der er masser af hård træning og slid tilbage, før jeg kan opnå det, jeg gerne vil, siger Jan Ø. Jørgensen. Kenneth Jonassen roser generelt Jan Ø. Jørgensen for at være meget bevidst om, hvor han kan forbedre sig. Det kan føre ham langt i 2010, mener træneren.

- Vi taler kvartfinaler, semifinaler og finaler. Vi vil ikke opsætte en målsætning om, at han skal vinde en Super Serie-turnering, for det er stadig et skridt højere, men hvis chancen byder sig, kan han vinde, siger Kenneth Jonassen.