Store Knæk Cancer-bevillinger til Aarhus Universitets-hospital

Tre bevillinger på i alt 45 mio. kr. er tilfaldet Aarhus Universitetshospital efter dette års Knæk Cancer-kampagne

En af de største bevillinger fra indsamlingen til årets Knæk Cancer-kampagne går til et nationalt center for stråleterapi, der skal administreres fra Aarhus Universitetshospital. Foto: Henning Bagger - Scanpix

Et nationalt center for stråleterapi og to nationale klinikker til behandling af senfølger efter kræftbehandling har fået i alt 45 mio. kr. fra Kræftens Bekæmpelse.

Læs også Brandmænd i særlig risiko for kræft: Se deres Knæk Cancer blomst

Det står klart efter TV 2's store Knæk Cancer-indsamlingsshow lørdag aften, hvor der blev indsamlet lidt over 147 mio. kr. 

Der er et stort og udækket behov for at kunne tilbyde relevante tiltag over for patienter, der oplever senfølger efter brystkræftbehandling.

Peer Christiansen, professor

To af bevillingerne til Aarhus Universitetshospital gives til såkaldte senfølge-centre, hvor man skal behandle patienter, der oplever forskellige former for eftervirkninger og gener efter deres kræftbehandling.

Der er tale om dels et nationalt center for senfølger efter brystkræftbehandling og dels et nationalt center for senfølger efter kræft i bækkenorganerne. Hvert center får en bevilling på 10 mio. kr over en femårig periode.

Senfølgecenter for brystkræftpatienter

I dag går mere end 60.000 danske kvinder rundt, som har overlevet brystkræft. En betydelig del af disse kvinder oplever efter behandlingen en eller flere kræft-relaterede bekymringer og senfølger til behandlingen.

Det kan være nedsat bevægelighed i skulder og arm samt kronisk hævelse. Men det kan også være træthed, smerter og depression.

I øjeblikket findes der ingen veletablerede procedurer til at identificere disse senfølger – og ingen nationale retningslinjer for forebyggelse og behandling af de fleste af dem. 

Læs også Søstre laver armbånd til Knæk Cancer: Samlet tusinder ind

- Der er et stort og udækket behov for at kunne tilbyde relevante tiltag over for patienter, der oplever senfølger efter brystkræftbehandling. Med Nationalt center for senfølger, der vil blive etableret i samarbejde med Den Danske Brystkræftgruppeog senfølgeklinikken, får vi mulighed for hurtigere at kunne identificere patienter, som er i en risikogruppe, så de kan blive tilbudt relevant forebyggelse og behandling, siger Peer Christiansen, der er professor på Plastik- og Brystkirurgi på Aarhus Universitetshospital.

Nationalt center for stråleterapi

En af de største bevillinger fra indsamlingen til årets Knæk Cancer-kampagne går til et nationalt center for stråleterapi, der skal administreres fra Aarhus Universitetshospital. Centeret får 25 mio. kr. over en 5-årig periode.

Det nye, nationale center for stråleterapi skal forske i, hvordan strålebehandling kan anvendes til at helbrede så mange patienter som muligt med færrest mulige bivirkninger, og forskningsresultaterne skal overordnet anvendes til at forbedre kræftbehandlingen i hele Danmark. 

Læs også Knæk Cancer i Silkeborg: Vigtigt med lokalt fokus

- Det nye center er i høj grad et nationalt center, som alle danske kræftafdelinger kommer til at være en del af. Med det rette samarbejde har vi i Danmark potentiale til at blive verdens førende land inden for stråleterapi, siger Cai Grau, der er professor på Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.