Star Wars og Hjem til Aarhus lyder fra klokketårn i dag

Fredag eftermiddag bliver der afholdt ønskekoncert i klokketårnet på Aarhus Rådhus

Klokkenist Peter Langberg opfylder i dag aarhusianernes musikønsker til en koncert klokken 16.00 i klokketårnet på Aarhus Rådhus. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix / Scanpix 2016

I dag kommer er der en noget anderledes koncertoplevelse for alle, der befinder sig i nærheden af Aarhus Rådhus klokken 16.00.

Her giver klokkenist Peter Langberg nemlig koncert på tårnets nyistandsatte klokkespil.

I august kunne aarhusianere ønske, hvilke numre de gerne ville have spillet fra Rådhusets top.

Mere end 150 ønsker er det blevet til. Herunder kan du se de mest populære ønsker:

Mest ønskede numre

1. Benny Andersen - En af Svantes viser
2. Thomas Helmig - Malaga
3. Aretha Franklin - Respect eller Say a little prayer
4. Gnags - Lav sol over Aarhus
5. På slaget 12 - Hjem til Aarhus

Kilde: Aarhus Kommune

Ud fra alle ønskerne har klokkenist Peter Langberg sammensat en koncert.

Han har tidligere fortalt til TV2 ØSTJYLLAND, at han er overvældet over den store interesse. På grund af det store antal ønsker - der indeholder alt fra temaet fra Harry Potter og Star Wars til 'Hells Bells' med AC/DC - er det ikke muligt for ham at opfylde alle ønske.

Læs også Rådhus spiller Star Wars i klokketårnet

Hjem til Aarhus

Men i princippet kan man faktisk spille alle numre på klokkerne.

- Men det skal være velklingende spillet på et klokkespil. De dybe toner - de store klokker - har en større gennemslagskraft, så man kan ikke lave de hurtige overgange, som man kan på et klaver, siger Peter Langberg.

Da TV2 ØSTJYLLAND i august talte med Peter Langberg løftede han sløret for et par af de numre, der kommer til at indgå i fredagens koncert: 

Temaet fra Star Wars og Game of Thrones. Et nummer med Benny Andersen. Bag duggede ruder. Dansevise. I Danmark er jeg født og Sensommervise.

Se hele programmet her:

- Og så skal jeg lige have fundet 'Hjem til Aarhus', siger Peter Langberg.

Siden har det vist sig, at også Himmelhunden, Wimmersvej og temaet fra Matador har sneget sig ind på spillelisten.

Ønskekoncerten kommer til at vare 30-40 minutter.

Herunder kan du (gen)høre 'Hjem til Aarhus' med På Slaget 12.

Topmoderne klokkespil

Efter en gennemgribende modernisering vendte klokkerne tilbage til Rådhustårnet i 2017. 

I forbindelse med moderniseringen blev klokkespillet suppleret med nye klokker. Dermed blev de 43 gamle klokker til 48 topmoderne musikinstrumenter. 

00:29

VIDEO: Den 5. januar 2017 vendte klokkerne hjem til Aarhus Rådhus.

Luk video

Det 70 år gamle klokkespil havde ellers ikke været brugt siden midten af 00erne, da de var for medtagede af blandt andet rust. 

- Nu er der kommet en helt ny mekanik. Det er en fornøjelse at spille på. Klokkespillet har bevaret sin særlige klanglige karakter, men nu i en forbedret version, siger Peter Langberg.

Herunder kan du høre eller genhøre temaet fra Star Wars:

Klokkespillets historie

I 1940 besluttede byens borgerskab, at man i forbindelse med byens 500 års jubilæum som købstad året efter, ville samle ind til et klokkespil til det nye rådhus.

Ved indsamling gav over 6.000 borgere deres genstande af kobber, tin, bly eller messing til indsamlingen. I alt indsamledes ca. 10 tons metal.

Arbejdet med klokkerne kunne ikke gå i gang på grund af forbud mod omsmeltning af metaller, så alle genstande blev opmagasineret i rådhusets kælder. I 1943 var metalmanglen i landet så stor at frem for at få metallet beslaglagt af besættelsesmagten, valgte man at give det til Aarhus Belysningsvæsen.

Til gengæld forpligtede de sig til efter krigens afslutning at levere et parti kobber af samme kvantum og desuden yde et passende bidrag til klokkespillet. I august 1948 kunne klokkespillet indvies ved en folkefest.

Klokkespillet spiller tre gange om dagen (kl. 12, 18 og 24) en gammel middelaldermelodi sat i tekst af Morten Børup: In vernalis temporis. Herudover slår klokkespillet kvarterslag, halvtimeslag og timeslag.
Klokkespillet består i dag af 43 klokker, hvoraf den største timeslagsklokke vejer 2,5 ton. Med de 43 klokker er klokkespillet kromatisk, hvilket giver mulighed for at spille enhver melodi.

Kilde: aarhus.dk