Sporvogne og Dirch Passer vækker minder på plejehjem

21 lokalhistoriske fotos er blevet hængt op på gangene på Plejehjemmet Rosenvang i Viby. Det vækker minder til live hos beboerne

Susanne Andreasen og hendes mor, Tove Andreasen, kigger på de lokalhistoriske billeder, der er blevet hængt op på Plejehjemmet Rosenvangen i Viby. Foto: Ole Rode Jensen

Sporvogne, danseaftener og den afdøde Aarhus borgmester, Bernhard Jensen på cykel pryder væggene på gangene på Plejehjemmet Rosenvang i Viby i Aarhus. Plejehjemmet har fået hængt 21 lokalhistoriske fotos op til stor glæde for beboerne.

- Der er kommet fantastisk mange historier ud af det, og snakken går lystigt på gangene, siger Karin Jørgensen, der er forstander på plejehjemmet, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Hvad gør vi med de mange demente? Flere løsninger i spil

Også billeder af Bruuns Bro, et gammelt køkken, seksdagsløbet og badeanstalten Den Permanente hænger nu på væggene på Rosenvang.

Giver liv til gangene

Det var Ole Rode Jensen, der er pårørende til en af beboerne på plejehjemmet, der fik ideen til at hænge billederne op. Han ville have give liv til de lange gange, som plejehjemmets beboere hver dag går mange gange frem og tilbage på.

Der er hængt 21 billeder op på gangene på plejehjemmet. Billederne kommer fra Aarhus Stadsarkiv og Ritzau Scanpix.

- Der findes rigtig mange gamle billeder, der indeholder en masse historier, som bare ender i arkivet, når billederne har været i avisen. Ligesom billederne har en fortælling, har beboerne det også, og så tænkte jeg, at det ville give god mening, at lade de to mødes, så der måske kunne genkaldes nogle erindringer hos de ældre, siger Ole Rode Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Billederne kan flyttes rundt

Billederne kommer fra Aarhus Stadsarkiv og Scanpix. Alle fotos er printet direkte på aluminiumsplader, og tanken er, at de kan flyttes rundt på plejehjemmet, så der er udskiftning i billederne.

Billederne er printet på aluminiumsplader, der kan rykkes rundt, så der er udskiftning i billederne på gangene. 

- På et tidspunkt bliver billederne jo kendt, og så er det fint, at vi kan rykke rundt på dem og lade andre beboere få vækket minder til live, de kan vise og fortælle hinanden og deres pårørende, siger Karin Jørgensen.

Udgiften til de 21 fotos er betalt af Sundhed og Omsorgs pulje til hjemliggørelse af plejehjemmene i Aarhus.

VIDEO: På Tranbjerg Plejehjem blev beboerne torsdag trakteret med gourmetmad. Se mere i tv-indslaget nedenfor:

01:57 Luk video