Skumbananen bliver dyrere

Nu kommer fedtafgiften. Chokoladeproducentraser over bureaukrati

Skumbananen og P-tærten fra chokoladefabrikken Carletti i Skødstrup bliver nu 7-8 kroner dyrere kiloet. Det skyldes den nye fedtafgift, som træder i kraft den 1. oktober.

Allerede for flere måneder siden begyndte Carletti arbejdet med at beregne, hvor meget virksomheden skal betale i afgift af hver enkelt af de kendte chokoladeprodukter, som fabrikken nord for Aarhus producerer. Og det arbejde har været særdeles tidskrævende og kompliceret, fortæller direktør Niels Petersen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

- Vi har op mod 600 varenumre i vores sortiment, som indeholder mættet fedt. Så det har været nogle enormt komplekse udregninger. Det er et kæmpe bureaukratisk monster, man har lagt ned over fødevarebranchen, siger han.

Står i kø
Efter regnearbejdet kommer arbejdet med at regne ud, hvad de enkelte chokoladeprodukter så fremover skal koste i butikkerne. Og nu står alle de store supermarkeder og detailvareforretninger så i kø for at kræve dokumentation for, at prisstigningerne er gået rigtigt til for hver enkelt vare.

Carlettidirektøren forudser, at kunderne vil valfarte til forretninger syd for grænsen, hvor skumbananen, chokoladefrøerne og alle de andre produkter også er på hylderne, men ikke er pålagt chokoladeafgift på 17,75 kroner kiloet, moms på 25 procent og nu fedtafgift på 7-8 kroner kiloet, og han kalder lovgivningen det værste makværk, han har set indenfor sin branche.

- Det er en ekstremt bureaukratisk afgift. Vi har advaret alt det, vi kunne, men til ingen nytte.

Han kalder det utroligt, at det er partierne i den afgående blå regering, der har pålagt erhvervslivet den byrde og forudser endnu sværere forhold for branchen i Danmark, når afgiften som bebudet får endnu et hak opad under den nye røde regering. Dertil kommer at de danske virksomheder også er pålagt at betale afgift af det spild på tre procent, der forekommer i produktionen, når varer havner på gulvet eller på anden måde kasseres.

- Mens vi har brugt måneder på at beregne de nye afgifter i vores varesortiment, har vores konkurrenter i udlandet kunnet produktudvikle og producere varer uden tilsvarende tidsspilde.

Niels Petersen afviser, at fabrikken har aktuelle planer om at flytte dele af virksomheden udenlands for at undgå de nye udgifter, selvom virksomheden har datterselskaber i både Polen og Sverige. Carletti har  været i familieeje siden 1918 og har stærk tilknytning til Aarhusområdet. En lukning ville samtidig rive en lang række danske leverandører af maskiner og emballage med sig i faldet.

- Men det er klart, at det mindsker chancerne for, at det er her vi vil investere i fremtiden, siger Niels Petersen.