Simsek: Ingen midler til skole i økonomisk knibe

I år mister Hårup Skole én millioner kroner i tilskud, fordi et par elever forlader skolen. Men rådmanden har ikke midler til at udbedre det store udsving i budgettet.

00:54

Små skoler i Aarhus Kommune rammes hårdt på økonomien, når elevtallet går ned med blot et par elever.

På Hårup skole nord for Aarhus har man samlet mistet én millioner kroner i tilskud på grund af faldende elevtal. Skolen har normalt et budget på 20 millioner kroner.

Men rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek fra Venstre har ikke penge til at rette op på skolernes indtægtstab.

Elevtallet er faldet knap en procent, men skolen kommer til at opleve en besparelse på fem procent.

SE OGSÅ: Fald i elevtal bringer små skoler i økonomisk knibe

Skolen gennem en længere periode har fået et tilskud, fordi skolen ikke har samme muligheder for at lægge klasser sammen for at ramme et elevtal på 25 elever. Derfor får skolen fået ekstra midler, når skolen nærmer sig loftet for antallet af elever i en klasse. Disse ekstra midler går Hårup skole i år glip af, på grund af fald i elevtallet.

- Formålet med økonomimodellen er jo, at der sker en rimelig fordeling af de penge, vi har, ud til vores skoler. Skolen har haft fordel af den model gennem mange år, men i år kommer de i klemme, siger rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V).

Jeg er nødt til at se på de midler, vi har, bliver fordelt ud fra en økonomimodel. Skal vi have nye midler for at løse den her problemstilling, så kræver det selvfølgelig, at byrådet afsætter de midler. 

- Økonomimodellen tager udgangspunkt i, at vi skal uddele vores midler nogenlunde rimeligt på alle vores skoler. Det er besluttet af byrådet. Skal vi stille flere midler til skolerne, der kommer i klemme, lige som Hårup skole, så kræver det, at byrådet afsætter flere penge til en reservepulje. Det er jeg klar til at tale med mine byrådskollegaer om, siger Bünyamin Simsek. 

Tilbage i december var bestyrelsen på Hårup skole været i dialog med rådmanden, og de er skuffede over, der ikke sker noget i forhold til problematikken.

- Jeg forstår godt, de mangler pengene. Derfor er det vigtigt for mig som politiker, at se hvad jeg kan gøre som politiker i forhold til at finde en reserve, som vi kan gå ind og hjælpe dem med. Men den reserve har jeg ikke som rådmand, så jeg forstår ikke skuffelsen, siger Bünyamin Simsek.