Se: Prins Henrik åbner udstilling

Moesgaard Museum indviede i dag sin udstilling med terrakottahær

05:06

1 af 2

Efter lang tids forberedelse kunne Moesgaard Museum i Aarhus i dag officielt indvie årets helt store satsning.

Det er særudstillingen 'Den første kejser - Kinas terrakottahær', som består af 120 genstande fra det gravkammer, hvor Kinas første kejser, Qin Shihuangdi lå begravet.

Blandt de inviterede til åbningsreceptionen var blandt andre regentparret, kulturminister Marianne Jelved (R) og den kinesiske ambassadør i Danmark, Liu Biwei.

Se også: Kina rykker ind på Moesgaard

Gæsterne fik mulighed for en særlig rundvisning i udstillingen, inden museet åbnede for gæster klokken 17, hvorefter der blev holdt en række taler.

En af talerne stod prins Henrik for. Han havde nemlig på forhånd fået æren for at holde åbningstalen.

Her fortalte han hele historien omkring de godt 8.000 terrakottakrigere, som i 1974 blev fundet i kejserens mausoleum. Det er 11 af disse krigere, som nu kan opleves på Moesgaard Museum.

- Terrakottahæren er blandt de mest berømte kulturskatte i verden. Det er et hvert museums drøm at være vært ved en udstilling af det her enestående fund, sagde prinsgemalen i sin tale.

Moesgaard Museum har lånt genstandene til udstillingen fra 14 forskellige museer og institutioner i Shaanxi-provinsen i Kina.

Terrakottahæren består udover krigere også af figurer af embedsmænd og heste og blev oprindeligt placeret i kejser Qin Shihuangdis gravkammer i år 210 før Kristi fødsel.

Du kan se hele prins Henriks tale i videoen øverst i artiklen.