Rosetta ved vejs ende

Har været undervejs i rummet i ti år

Forestil dig en rejse på 10 år. Så længe har satellitten Rosetta været undervejs, og nu er den endelig klar til sit møde med kometen P67 efter ti års rejse.

Terma i Lystrup har bygget strømforsyningen til satellitten Rosetta, der som den første i verdenshistorien skal lande på en komet.

- Det er hovedbegivenheden for den her mission. Og et spændende højdepunkt også for os, der har arbejdet med det her i rigtigt mange år, siger Kim Plauborg, der er afdelingsleder i Terma i Lystrup.

Ingen strøm ingen viden

Tilbage i 1997 udviklede Termas ingeniører den teknologi, der nu har rejst over 6 milliarder kilometer i rummet med satelitten Rosetta.

-Jeg vil jo sige, det er den vigtigste del. Selvfølgelig fordi hvis den her fejler, så er alt andet ligegyldigt. Hvis der ingen strøm er på satellitten, så hører vi ikke mere fra den. Så er der ingen radio der virker. Ingen computer og vi får ikke noget videnskab ud af det, siger Kim Plauborg.

Det seneste år har der været livlig aktivitet omkring Rosetta, der har altså har rejst i hele ti år ude i rummet. I januar blev den vækket til live efter flere år i dvale, og i august nåede den frem til kometen 67P.

På onsdag sker den vigtigste del af Rosettas arbejde, her sender den en sonde afsted, som skal lande på kometen.

- Det kan blive ret stort. Man prøver at finde ud af, om der er noget vand på overfladen af kometen. Det kunne lede os hen til, at al den vand, der er på jorden i dag faktisk i sin tid er blevet båret hertil fra kometer. Så det har ganske stort perspektiv, siger Kim Plauborg.

Rosetta er ikke den eneste satellit, som Terma har lavet teknologi til - cirka 10 procent af firmaets produktion handler om rumteknologi.