Ringe alternativer til døgninstitution

Familiepleje eller hjemmebesøg er et ringe alternativ til Himmelbjerggården, lyder det fra tidligere beboer

01:42

1 af 2

Den 25. maj bliver der afholdt afstemning i Region Midtjylland om, hvorvidt døgninstitutionen Himmelbjerggården skal lukkes, og hvis det bliver aktuelt, så har stedets børn og unge to måneder til at flytte.

Himmelbjerggården har været hjemsted for udsatte børn og unge i 120 år, men de østjyske kommuner anbringer i mindre grad børn og unge uden for hjemmet, og derfor er Himmelbjerggården på vej mod lukning.

Døgninstitution på vej mod lukning

21-årige Sille Ørbæk har på grund af svær ADHD tilbragt tre år på Himmelbjerggården, og familiepleje eller hjemmebesøg ville have været et ringere alternativ for hende.

- Jeg havde brug for, at de var omkring mig 24 timer i døgnet, for jeg havde forskellige måder at reagere på hver eneste gang, og de lærte mit mønster at kende, og de lærte at kende, hvad jeg reagerede på. Det havde ikke gavnet mig på nogen måde, hvis det kun havde været små besøg. Så havde de ikke set det på samme måde, tror jeg ikke, siger Sille Ørbæk til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Travetur satte fokus på anbragte børn i Østjylland

Hun flyttede ind på Himmelbjerggården, da hun var 13 år gammel, og her kunne hun altså få hjælp i døgndrift, og hun er ikke i tvivl om, at hjemmebesøg og familiepleje ikke ville have givet hende de samme sociale kompetencer, som hun fik ved at være anbragt.

- Jeg er i gang med en uddannelse som kontorassistent, og jeg har to fritidsjob på en bodega og et diskotek, så jeg er vant til at omgås rigtig, rigtig mange mennesker uden at blive presset, hvor jeg måske førhen ikke ville have kunnet klare det, lyder det fra Sille Ørbæk.

Se interviewet med hende i videoen øverst i artiklen.