Psykisk ustabil mand kræves fængslet for bombetrusler

Mandag eftermiddag modtog blandt andre Aarhus Lufthavn en bombetrussel. En 31-årig mand er sigtet for at være afsenderen bag

00:30

En mand, der menes at stå bag en stime af bombetrusler, fremstilles tirsdag i et grundlovsforhør i Næstved. En af bombetruslerne var rettet mod Aarhus Lufthavn, som mandag var evakueret i flere timer.

Østjyllands Politi var talstærkt til stede ved lufthavnen, men fandt intet farligt ved bygningerne i Tirstrup. 

Bombetruslerne var sendt til lufthavne, indkøbscentre og sygehuse over hele landet via mail. Gennem efterforskningen af sagen fandt politiet frem til en 31-årig psykisk ustabil mand som afsenderen. Han blev anholdt i Slagelse mandag aften og kræves fængslet. 

Politiets anklager Susanne Bluhm oplyser, at den 31-årige sigtes for trusler og for overtrædelse af straffelovens paragraf 135. Den handler om ubegrundet at forårsage udrykning af politi og ambulancer.

Læs også Aarhus Lufthavn genåbnet efter bombetrussel

Udover Aarhus Lufthavn blev også Roskilde Lufthavn i Tune evakueret. Desuden blev indkøbscentrene Ro's Torv i Roskilde og Vestsjællandscentret i Slagelse evakueret og afspærret.

De øvrige mål for bombetruslerne blev ikke evakueret. Politiet vurderede efterhånden, at der var tale om tomme trusler. Det skyldtes, at det altså var den samme afsender, der stod bag alle truslerne. De havde i øvrigt stort set samme ordlyd.

Kendt af politiet
Den mistænkte, der i forvejen er kendt af politiet, blev uden større dramatik anholdt klokken 18 mandag aften.

Forud for tirsdagens grundlovsforhør ønsker anklager Susanne Bluhm ikke at afsløre, hvad den sigtede har fortalt politiet.

- Indtil videre er det en meget kort forklaring, han er kommet med, siger hun.

Læs også Bombetrussel mod Aarhus Lufthavn: Alle evakueres

Mandag aften afslørede vagtchef Henrik Karlsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi imidlertid, at manden har nogle psykiske problemer. Hvorvidt motivet skal findes her, er dog uklart.

Hvis den 31-årige senere bliver dømt for de mange trusler, kan han formentlig se frem til et ophold bag tremmer. Sidste år besluttede Højesteret i en konkret sag, at straffen for bombetrusler generelt bør sættes op.

Udgangspunktet er tre måneders fængsel, hvis en trussel har skabt utryghed hos et større antal personer, hvis politi og andre myndigheder har været i sving, og hvis der er sket en "samfundsmæssig forstyrrelse".

Du kan se klip fra Aarhus Lufthavn under evakueringen øverst på siden. 

01:18

Se her hvad lufthavnsdirektøren Peter Høgsberg sagde om bombetruslen mandag. 

Luk video