Print et nyt knæ

Snart kan reservedele blive lavet af en 3D-printer

Væv og reservedele fremstillet af en printer.

Det lyder som noget fra en fremtidsfilm, men snart er fremtiden måske ikke så fjern igen, og det kan blive en stor hjælp for patienterne.

Et hold forskere fra Aarhus Universitet og læger fra Aarhus Universitetshospital har i samarbejde med private virksomheder udviklet en banebrydende teknologi. Den gør det muligt fremstille væv og implantatater med en 3D-printer.

Metoden foregår ved hjælp af nanoteknologi, hvor printeren kan fremstille mikroskopisk tynde lag plastic ovenpå hinanden, som til sidst bliver til et plastisk materiale.

Materialet kan blandt andet bruges til knæoperationer, hvor det kan erstatte brusk. Det særlige ved materialet er nemlig, at det er selvnedbrydende:

- Så vil vi kunne danne det her nye materiale i præcis den form, der kan erstatte det ødelagte væv, siger professor Martin Lind fra Aarhus Universitetshospital til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Indtil videre er teknologien kun afprøvet på grise, men nu skal det også testes på mennesker. Hvis det lykkedes med gode resultater, kan det muligvis allerede blive taget i brug på operationsstuerne om bare fem år til for eksempel sportskader eller patienter med slidgigt. Mulighederne er uendelige:

- Et luftrør eller et kæbeparti for eksempel, siger forsker Jens Vinge Nygaard til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se et tv-indslag om den østjyske opfindelse øverst på siden.