Præst og politiker forlader sognet og byrådssalen for at være feltpræst i Irak

Selvom kommunalvalget er lige om hjørnet, så afholder det ikke byrådspolitiker for konservative i Aarhus, Peter Sporleder, fra at tage otte måneder til Irak.

Peter Sporleder (KF) er byrådspolitiker i Aarhus Kommune, og har været præst i Holme Kirke i Højbjerg 12 år. 

Men nu tager han orlov fra både sognet og byrådssalen for de næste otte måneder at være feltpræst i Bagdad i Irak for de danske udsendte soldater. 

- Jeg vil gerne afsted, fordi jeg tror og håber, jeg kan gøre en forskel. Jeg vil rigtig gerne være præst for de her mennesker, fordi de gør en enorm stor forskel ude i verden, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Peter Sporleder (KF) er i fuld gang med at pakke sin uniform og bagage, til når han om få dage skal afsted mod Irak.
Peter Sporleder (KF) er i fuld gang med at pakke sin uniform og bagage, til når han om få dage skal afsted mod Irak.

Stærkt kammeratskab 

Og det er ikke første gang. 

Når han om få dage drager afsted mod Irak, er det sjette gang, at han tager imod lufthavnen i sin uniform. 

- Jeg tror, at jeg har sagt alle fem gange, at nu er det sidste gang. Der er jo et svigt over for eksempel mine børn, men jeg kan alligevel mærke, at den her forskel, som jeg håber og tror, jeg gør, den vægter også, siger Peter Sporleder. 

Her ses Peter Sporleder på prædikestolen en af de tidligere gange, hvor han har været udsendt som feltpræst.
Her ses Peter Sporleder på prædikestolen en af de tidligere gange, hvor han har været udsendt som feltpræst.

De forrige gange har præsten og politikeren været i Irak, Kosovo og Afghanistan. 

- Jeg tror, det værste er, når vi har mistet danske soldater, fordi vi er så tætte sammen. Så alle kender alle, så det bliver et nært familiemedlem, som man føler, at man mister, siger han. 

Har stadig planer om at stille op til kommunalvalget

Men selvom livet i felten kan være barsk, så er der alligevel dele af det, som tiltaler præsten mere end det politiske miljø herhjemme. 

- Det kunne være den måde, man taler til hinanden på. Man taler hårdt, især nu her når vi nærmer os et valg, så bliver der virkelig gået til den, og der er spidse albuer, og hver stemme tæller, så man går hårdt til hinanden - også hårdere end nødvendigt. Og det er ikke altid, man går efter det politiske budskab, nogle gange går man også efter personen, forklarer Peter Sporleder. 

Men selvom Peter Sporleder skal være afsted i otte måneder, så har han altså stadig tænkt sig at stille op til kommunalvalget til november. Det kræver bare lidt hjælp fra Danmark. 

- Jeg kan jo skrive læserbreve dernede fra, jeg har nogle kollegaer, der gerne vil gå rundt og dele flyers ud i mit navn og hænge plakater op, forklarer han. 

Derfor er det også præstens klare forventning, at han til december kan vende tilbage til både prædikestolen og byrådet.

- Det er mit job at håbe, ikke? Lyder det fra ham.