Politikere skal se rigtige ud

Vælgerne foretrækker venlige "røde" og stærke "blå" 

"Røde" politikere skal se venlige ud - de "blå" skal vise styrke.

Det er den forenklede konklusion på et speciale fra Ph.d. studerende Lasse Laustsen fra Aarhus Universitet, Institut for Business and Social Sciences,

Det skulle dermed være bevist, at politikeres udseende har betydning for deres evne til at tiltrække vælgere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Lasse Laustsen sendte et elektronisk spørgeskema ud til 646 gymnasieelever med billeder af politikere. Han bad dem vurdere dem på en skala fra 1 til 10 og sammenholdt det med de pågældendes valgresultater.

- Konklusionen er således, at ansigtstræk betyder noget for kandidaters valgbarhed. Navnligt for de mandlige kandidater, hvilket egentlig er lidt paradoksalt i forhold til, at medierne oftere fokuserer på kvindelige politikeres udseende end på mandlige  dittos. Dertil kommer, at ansigtstræk øjensynligt har forskellige effekter for hhv. mandlige borgerlige kandidater og mandlige socialistiske kandidater, skriver Lasse Laustsen i sine konklusioner

- "Røde" kandidater kan vinde stemmer på at se venlige og attraktive ud, mens de "blå" helst skal forekomme dominerende og stærke. Faktisk viser undersøgelsen, at vælgerne straffer de borgerlige kandidater, der ser for venlige og sympatiske ud, siger Lasse Laustsen til jp.dk.

Ansigtstræk kan flytte vælgere
Undersøgelsen konkluderer også, at ansigtstrækkene kan flytte vælgere indenfor partierne, men betydningen er ikke stærk nok til at flytte vælgere fra et parti til et andet.

Lasse Laustsens speciale har modtaget  prisen for bedste danske speciale med surveymetode i 2011 af Selskab for Surveyforskning. Den er på 5.000 kr.