Peter har KOL: Det tog mig halvanden time at handle i Netto

Mand fra Aarhus håber, at rygere vil blive afskrækket af hans historie

Omkring 320.000 danskere lider af den frygtede lungesygdom KOL. 

Mange ved ikke, at de lider af den, men det gør Peter Borre fra Aarhus. Han mærker hver dag sygdommen på sin egen krop - og han er ikke spor i tvivl.

Selv den mindste opgave i dagligdagen kan virke som en uoverskuelig prøvelse. At skulle i bad, hente post eller gå op ad trappen kan få ham til at miste pusten.

-  Jeg har lige i dag været en tur i Netto. Jeg fik købt fem ting. Det tog mig halvanden time, fortæller Peter Borre som et billede på, hvor stor en indvirkning sygdommen har på hans liv. 

Derfor må han dagligt ty til et iltapparat for at få nok luft ned i sine lunger. En situation, han aldrig troede, han skulle havne i, da han for 13 år siden begyndte at ryge. Han håber derfor, at andre rygere vil tage ved lære af hans historie og kvitte cigaretterne én gang for alle.

Kæmper hver dag

For et liv med slanger i næsen er ikke noget, han ønsker for andre. Han er glad for, at mange vælger at tage imod tilbuddet om et rygestopkursus - for et liv med KOL er et liv uden kontrol:

- Det er det, der styrer min hverdag, siger Peter Borre.

Rygning er en af de hyppiste årsager til, at folk udvikler KOL. For Peter Borres vedkommende var det rygning og en slem lungebetændelse. 

Selvom man måske kunne fristes til bare at sætte sig ned efter en KOL-diagnose, så forsøger den gæve aarhusianer at holde modet oppe og tage udfordringerne én for én. Trappen skridt for skridt:

- Ellers så ville jeg gå helt i stå. Det handler om at bevæge sig.

Fakta om KOL