Øglegift mod diabetes

Forskere fra Aarhus Universitet har undersøgt 'gila-monstrets' gift

Firben og andre øgler forbindes normalt ikke med gift, men flere øglearter producerer og anvender rent faktisk gift, der i den rette mængde kan hjælpe mennesker.

Den mest klassiske gift-producerende øgle er 'the gila monster'. På dansk hedder den gilaøglen, og den har man studeret i Aarhus.

Som om de første i verden har en gruppe af forskere fra Aarhus Universitet foretaget en samlet beskrivelse af proteinerne i giften. En viden som ikke alene giver indsigt i funktion og evolution af giftproteiner, men som også kan vise sig at være relevant i forbindelse med udvikling af nye typer medicin.

Stort potentiale i øglegift

Gilaøglerne, som de århusianske forskere har fokuseret på, bliver allerede i dag benyttet i farmaceutisk sammenhæng. Gilaøglerne producerer et mindre gift-protein, som bruges til behandling af diabetes og fedme.

- Vi har bl.a. identificeret 19 proteiner, som man ikke tidligere vidste var til stede i giften, siger Kristian W. Sanggaard fra Insitut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.

Giftforskning er et stort forskningsfelt på grund af giftens farmaceutiske potentiale. Giftproteiner er i stand til at påvirke kroppens celler. I for store mængder kan det være skadeligt og ligefrem dødeligt, men hvis den rigtige dosis benyttes, kan forskellige sygdomme behandles med proteiner fra gift.

Projektet er et samarbejde mellem Naturhistorisk Museum, Institut for Bioscience og Institut for Molekylærbiologi og Genetik alle Aarhus Universitet.

Skærmbillede 2021-03-07 kl. 19.21.56

Kira og Anne Margrethe har været isoleret i et år

Mathilde Sjuusk rapper

play VIDEO: Mathilde kedede sig under corona - så hun begyndte at rappe

060321 Senfølger Marathonløber 1930 VTR.00_02_09_00.Still001

play Smittet for et år siden: Joan er stadig hæmmet af senfølger

COVID-19 corona test forum horsens

513 nye smittede med coronavirus

Museum jorn udendørs udstilling corona

Desperate efter at vise kunst: Museum placerer udstilling i vinduerne, så den kan ses udefra

baby

play Nybagte forældre snubler i mødet med virkeligheden