Obama roste aktion før tale

Fortalte først om de befriede gidsler

Ifølge amerikanske medier var præsident Barack Obama den første til at antyde, at det danske gidsel Poul Hagen Thisted og hans amerikanske kollega Jessica Buchanan var blevet befriet af Navy Seals i Somalia.

Da han tirsdag aften skulle holde sin tale om nationens tilstand i Washington gav Obama et klart signal om, at noget var i gang - eller rettere godt overstået.

Da han ankom til kongressen pegede han på forsvarsminister Leon Panetta og gav ham følgende rosende ord med på vejen:

- Leon. Godt arbejde i aftes.

Ifølge den amerikanske tv-station MSNBC blev aktionen gennemført af to amerikanske helikoptere med elitesoldater i et natligt angreb, hvor det kom til skudveksling mellem de amerikanske elitesoldater og de somaliske gidseltagere. 

Flere somaliere skulle være blevet dræbt ved aktionen, der ifølge de foreløbige oplysninger tog under en time. 

Det skulle være styrker fra den amerikanske specialenhed Navy Seals, der befriede gidslerne. Navy Seals regnes for de bedste amerikanske soldater og kan sammenlignes med det danske frømandskorps.

Den danske udenrigsminister Villy Søvndal blev orienteret af amerikanerne inden aktionen.

Den amerikanske avis Daily Journal citerer det amerikanske nyhedsbureau AP for, at soldaterne og de befriede gidsler efterfølgende fløj til en base i nabolandet Djibouti. 

Nyhedsbureauet har talt en somalisk pirat, Bilal Hussein, som fortæller, at ni gidseltagere blev dræbt ved aktionen, der skulle have fundet sted omkring 20 kilometer nord for byen Adow.

Da Obama afsluttede sin tale nævnte han også aktionen mod Osama bin Laden, der i maj blev dræbt i en lignende aktion, hvor det også var de amerikanske specialstyrker Navy Seals, der slog til.