Nye planer: Verdens førende børnehospital skal ligge i Østjylland

På Aarhus Universitetshospital har de længe haft en drøm om at skabe verdens førende børnehospital – en drøm, de nu er gået i gang med at realisere.

- Vores ambition med det her projekt er at blive verdens førende og mest moderne børne- og ungehospital med en masse aktører og et stort fællesskab af faglig viden og ekspertise.

Så ambitiøs lyder udmeldingen fra Aarhus Universitetshospital sygeplejefaglige direktør Inge Pia Christensen, der mandag har løftet sløret for et fremtidigt byggeri at et stort, nyt børne- og ungehospital som en del af AUH.

- Det er en gammel drøm, vi nu får mulighed for at føre ud i livet. Foruden selve børnehospitalet, er det også vores ambition at oprette et videnscenter i samme forbindelse, så vi kan videreudvikle et højt niveau af faglighed, plejebehandling, undersøgelser og operationer til børn og unge, siger Inge Pia Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Indtil videre har Hospitalsenheden bevilget penge til udarbejdelsen af et prospekt samt ansættelsen af en projektleder i en toårig stilling.

Det næste halve år består realiseringen i at udvikle det fælles mindset, der skal være dybt forankret og integreret på det nye hospital. Et eventuelt byggeri forventes at kunne påbegynde i løbet af 2023.

Fokus på mennesket – barn som ung

Det nye, kommende børnehospital på AUH vil ikke kun være et behandlingssted, men vil samtidig have fokus på aktivt at involvere børn og unge.

- Det skal i sidste ende sikre, at barnet ikke får varige mén af en tid på hospitalet. Barnet skal være en aktiv medspiller, så de hurtigt kommer igennem deres sygdomsforløb. Og det skal være med til at sikre, at barnets sociale liv bliver mere værdiskabende, så de ikke oplever, at de er anderledes eller mindre værd.

Et eventuelt byggeri forventes at kunne påbegynde i løbet af 2023, lyder det.
Et eventuelt byggeri forventes at kunne påbegynde i løbet af 2023, lyder det.

Samtidig vil hospitalet komme til at arbejde tæt sammen med Børne og Ungdomspsykiatrien.

- Det ligger lige for, at Børn- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, der er en del af Psykiatrien, men som også har til huse på matriklen i Skejby bliver en vigtig samarbejdspartner i projektet. Dels har vi et årelangt samarbejde om de børn og unge, som har brug for alle fagligheder, dels har begge specialer en lang tradition for at forske i at se på det hele barn eller unge menneske, som kan gå på tværs af somatik og psykiatri. Denne tradition og nye fælles forskningsområder vil være en unik mulighed for at skabe noget helt nyt, siger Inge Pia Christensen.

Vil skabe øget evidens

Videncentret skal blandt andet gøre det muligt at kunne sparre med uddannelsesinstitutioner, kommuner og praktiserende læger.

- Vores vision er at kunne skabe et sted, hvor børn, selvom de er syge, kan leve et raskt og aktivt liv, og til det har vi dels brug for vores specialister, men også børnene, deres forældre og relevante vidensinstitutioner, som vi har lige her i området, fortæller Inge Pia Christensen.

Foruden videncentret og fokus på involveringen af børn og unge, så er samtidig at åbne et borgerinitiativ.

- Børn og unge er vores fremtid, og vi har en forpligtigelse på hele tiden at blive bedre til at håndtere deres sygdom og give dem de bedste chancer for at komme godt ud på den anden side, siger hun.