Ny udvikling i skandalesag: Toppolitikere skal undersøges

Sagen har hidtil kostet forvaltningschef job og politianmeldelse. Nu skal revisionsfirma undersøge borgmester, rådmænd og topembedsmænd

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) er en af de politikere, der skal undersøges.

Kristian Würtz (S), rådmand for teknik og miljø, skal også undersøges.

Rådmand Bünyamin Simsek (V) skal ligeledes undersøges.

Camilla Fabricius (S), der tilbage i efteråret var rådmands-vikar for Kristian Würtz, skal også undersøges.

1 af 4

Kendte borgmester Jacob Bundsgaard, flere rådmænd og topembedsmænd til de stærkt kritisable forhold, der i flere år har præget Aarhus Kommunes Center for Byens Anvendelse, før Århus Stiftstidende tog hul på sine afsløringer?

Det spørgsmål skal en ny undersøgelse afdække.

I forvejen ligger der en rapport på bordet, som revisionsfirmaet Ernst & Young afleverede i marts.

Den førte til, at en forvaltningschef, som kommunen i forvejen havde bortvist, blev meldt til politiet for underslæb, bestikkelse og tjenesteforsømmelse.

Derudover blev fem ledende medarbejdere i kølvandet på rapporten indkaldt til afklarende tjenstlige samtaler på baggrund af de oplysninger, som kom frem i revisionsundersøgelsen. 

Læs også Rapport belaster bortvist skandalechef yderligere

Flere partier i Aarhus Byråd har været kritiske i forhold til, om rapporten nu også har vendt hver en sten i skandalesagen.

Det er på den baggrund, partierne har aftalt, at revisionsfirmaet skal lave en hurtig supplerende undersøgelse, der kigger på navngivne politikere og embedsmænd.

Vi har i Venstre ikke kunnet leve med, at rådmand Kristian Würtz og den øverste ledelse har frikendt sig selv i den alvorlige sag.

Gert Bjerregaard, politisk ordfører, Venstre

Aarhus Kommune oplyser i en pressemeddelelse udsendt onsdag aften, at undersøgelsen "specifikt skal afdække, hvorvidt Teknik og Miljøs rådmand, direktør, økonomichef og HR chef har været vidende om de kritisable forhold i Center for Byens Anvendelse inden november 2015".

Undersøgelsen vil omfatte rådmændene Kristian Würtz (S) og Bünyamin Simsek (V) samt formand for Teknisk Udvalg, Camilla Fabricius (S), der var rådmandsvikar for Kristian Würtz i perioden fra oktober til december 2016. Den vil også omfatte borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Hvis Ernst & Young i sit arbejde finder anledning til det, kan kredsen af personer, der skal undersøges, udvides.

Rådmand Kristian Würtz, som er en af de politikere, der skal kigges efter i sømmene, ser i pressemeddelelsen frem til undersøgelsen:

Læs også Rådmand om skandalechef: Nu skærper vi kontrollen

- Jeg synes ikke, at der må være tvivl om, hvorvidt EY målrettet nok er blevet instrueret i at afdække et eventuelt kendskab i topledelsen i Teknik og Miljø til de kritisable forhold i Center for Byens Anvendelse. Derfor er jeg glad for, at jeg i samråd med en række af byrådets partier nu kan sætte gang i en supplerende undersøgelse, der skal sikre tilliden til den samlede undersøgelse af sagen, siger Kristian Würtz.

Venstre glæder sig

Venstre hilser undersøgelsen velkommen. 

- Vi har i Venstre ikke kunnet leve med, at rådmand Kristian Würtz og den øverste ledelse har frikendt sig selv i den alvorlige sag - rådmandens viden, gøren og laden i de kritisable forhold, som har hersket i Center for Byens Anvendelse, bliver nu undersøgt til bunds én gang for alle, skriver politisk ordfører Gert Bjerregaard (V) i en kommentar til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det har været afgørende for Venstre, at alle sten bliver vendt i denne sag for at få genskabt tilliden til Aarhus Kommune. Det håber vi nu sker gennem en uvildig undersøgelse, tilføjer Gert Bjerregaard.