Ny politik skal gøre det af med øjebæer

Der er gode, men bestemt også dårlige eksempler på ny arkitektur i Aarhus.

Der er for mange eksempler på ny arkitektur i Aarhus, som ikke spiller sammen med den gamle. Derfor får kommunen nu en arkitekturpolitik, eller politik for Bykvalitet og Arkitektur, som byrådet kalder det.

- Der er blevet bygget for voldsomt og ukontrolleret nogle steder i Aarhus. Det var noget af det, vi så under valgkampen, at folk reagerede på, forklarer rådmand for teknik og miljø Nicolaj Bang (K).

Med den nye politik bliver forskellen, at byen i højere grad skal ses som helheder, forklarer rådmanden.

- I stedet for at det er én by, er det nu en række kvarterer med forskellig karakteristika. Både i oplandet og inde i midtbyen, siger han.

nicolaj bang
quote
Man forsøger at tale sammen med vandtårnet, men det er alt, alt for voldsomt.
Nicolaj Bang (K), rådmand, teknik og miljø

Mosaikker af bydele

Dermed skal der blandt andet ses mere på det enkelte områdes historie, byggestil, bygningshøjde og -tæthed i fremtiden.

- Det er en kommune, der består af nogle mosaikker af bydele, og de karakterer, som de har, vil vi gerne betone, når vi bygger fremadrettet, forklarer stadsarkitekt Anne Mette Boye. 

Den nye politik skal sikre, at fremtidige byggerier i Aarhus lever op til en række krav, der også sikrer både bæredygtighed og god arkitektur.  

Galt med proportionerne

Rådmanden udpeger forsigtigt Unity på Randersvej som et eksempel på et nyt byggeri, der kunne være faldet heldigere ud. Og det er inden, de første beboere overhovedet er flyttet ind. 

- Der er noget med proportionerne. Man forsøger at tale sammen med vandtårnet, men det er alt, alt for voldsomt. Det er et godt eksempel på, at man måske skulle have taget lidt mere politisk styring over en proces, end man har gjort tidligere, siger rådmanden.

Hvis tidsplanen holder, vil de første lejere kunne flytte ind i det nye lejlighedskompleks Unity i sommeren 2023.
Hvis tidsplanen holder, vil de første lejere kunne flytte ind i det nye lejlighedskompleks Unity i sommeren 2023.

Også Anne Mette Boye mener, at der er plads til forbedring.

- Vi har gode og mindre gode eksempler på byudvikling her i Aarhus. Vi vil jo rigtig gerne have mere af det gode, siger stadsarkitekten. 

Hun fremhæver eksempelvis området omkring Æbeløgade tæt på Botanisk Have i det centrale Aarhus som et godt eksempel på byudvikling, hvor det nye spiller godt sammen med det gamle.

Se hele indslaget herunder: