Nicolai Wammen om Gellerup: Vi skulle have været i gang tidligere

Udfordringer i Gellerup har fyldt meget på det aarhusianske borgmesterkontor gennem årene

05:02

Der har længe været udfordringer i boligområdet Gellerup for de kommunale politikere, som har siddet i byrådet gennem årene.

Da vi satte de fem nulevende aarhusianske borgmestre i stævne på , var der da også masser af debat om det specielle område i Aarhus.

- Det at vi har en situation, hvor vi har parallelsamfund i vores by. Folk der melder sig ud af fællesskabet og vil noget andet, bygge deres liv og deres værdier på noget helt andet end det, der er det gængse i Aarhus og i Danmark. Det er jo forfærdeligt, og der er vi virkelig nødt til at sætte ind og gøre noget ved, siger nuværende borgmester Jacob Bundsgaard. 

Målet med helhedsplanen i Gellerup er at skabe en helt ny bydel.

I 2013 blev første spadestik taget til forandringen af Gellerup. Der er sat over 10 milliarder kroner af til projektet, som skal resultere i en helt ny bydel i området.

Helhedsplanen for området forventes først at stå helt færdig omkring år 2030. Og ifølge en af Aarhus tidligere borgmestre, så skulle man have sat gang i forandringen endnu hurtigere.

- Det vil jeg betragte som en fejl, at vi ikke kom i gang tidligere. Jeg synes så, at de beslutninger, vi tog, var de rigtige. Men hvis vi havde haft den viden dengang, som vi har i dag, så tror jeg, at det havde været det allerførste, jeg som borgmester havde taget fat på, siger borgmester i Aarhus fra 2006 til 2011, Nicolai Wammen (S). 

Læs også Wammen om kendt kulturby-klip: Havde lyst til at hoppe i havnen

-Der var ingen, der havde regnet med det

På rådhuset i Aarhus sidder alle de fem nulevende bormestre, og en af dem, der har været med i aarhusiansk politik længe fortæller, at det ikke altid lå i kortene, at problemerne i Gellerup skulle blive så omfattende, som de blev.

- Vi kunne ikke se det, eller også så vi det ikke godt nok. Jeg skal ikke kunne sige det, men der var ingen, der havde regnet med, at Gellerup blev sådan et sted, hvor der boede en hel masse mennesker, som aldrig havde et arbejde og som ikke var med i samfundet og levede i et parallelsamfund, siger borgmester i Aarhus Kommune fra 1982 til 1997 Thorkild Simonsen (S).

Alle borgmestre samlet

TV2 ØSTJYLLAND har samlet de fem personer, som i de sidste 35 år har stået i spidsen for Jyllands største by.

Thorkild Simonsen fra 1982 til 1997, Flemming Knudsen fra 1997 til 2001, Louise Gade fra 2002 til 2005, Nicolai Wammen fra 2006 til 2011 og Jacob Bundsgaard fra 2011 til i dag.

Læs også Aarhus’ borgmestre de seneste 35 år mødes for første gang

De fem borgmestre har på hver sin måde sat et præg på Aarhus historie i hver deres periode som borgmester.

Øverst i artiklen kan du se borgmestrene diskutere udfordringerne i Gellerup. Du kan se hele interviewet med borgmestrene her 

Afsnit 1:

46:42

Aarhus har de seneste 35 år haft fem borgmestre. De mødes nu for første gang til et enestående møde i byrådssalen på rådhuset. 

Luk video

Afsnit 2:  

44:07

Aarhus har de seneste 35 år haft fem borgmestre. De mødes nu for første gang til et enestående møde i byrådssalen på rådhuset. 

Luk video