Modstandsfolkenes hemmeligheder

Da Helle Vinggaard Withander mistede for en uge siden sin morfar, som var tæt på at tage sine hemmeligheder med sig i graven

03:03

1 af 2

Helle Vinggaard Withanders 97-årige morfar mistede livet i sidste uge. Han var fra Lystrup, og havde egentlig aldrig talt uddybende om, hvad hans fortid indebar.

Men hans hus blev fundet fyldt med billeder, dagbøger og meget andet, der viste, at den 97-årige mand havde været en aktiv frihedskæmper.

De effekter afleverede Helle Vinggaard Withander til Besættelsesmuseet i Aarhus.

- Vi får måske aldrig den fulde sandhed om ham, og det er måske heller ikke det, vi behøver, men det kunne være spændende, både for os og for vores børn, at vide mere om ham. Og så for at ære ham, siger Helle Vinggaard Withander til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Hos Besættelsesmuseet har man før haft besøg af folk i Helles situation.

- En stor del af arbejdet går faktisk med at fortælle efterkommere, hvad det var, deres slægtninge har gået og lavet, siger Søren Tange Rasmussen, der er daglig leder af Besættelsesmuseet Aarhus til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Og i dette tilfælde håber Søren Tange Rasmussen, at museet kan være til hjælp.

- Vi tror på, at vi ved hjælp af vores arkiver kan komme lidt nærmere på sandheden - eller i hvert fald give et nogenlunde præcist billede af, hvad der er med den her sag, siger han.

Se Helle aflægge Besættelsesmuseet et visit i indslaget øverst i artiklen.