Minister vil tjekke Pihl & Søn

Byggematador ville skjule arbejdsulykke

I foråret blev polske Ryszaed Josef Ochal dræbt af et væltet forskalningstårn, mens han støbte beton omkring det nye søfartsmuseum i Helsingør.

I februar forvred landsmanden Andrzej Strugala knæet efter et fald på flere meter på Aarhus havn, men blev nægtet en ambulance, fordi chefen ville skjule ulykken for de danske myndigheder.

Begge arbejdsulykker fandt sted på byggepladser drevet af den danske storentreprenør Pihl & Søn. Og i begge tilfælde har Arbejdstilsynet efterfølgende konkluderet, at der er sket overtrædelser af danske regler for arbejdsmiljø. 

Minister ind i sagen

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har nu bedt Arbejdstilsynet lave en samlet opgørelse over overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne på Pihl & Søn-byggepladser. Det skriver Avisen.dk.

Det sker efter et samråd om Pihl & Søns brug af polske underentreprenører, der blev holdt i folketingets beskæftigelsesudvalg onsdag formiddag.  Mette Frederiksen understreger, at hovedentreprenører juridisk set ikke har ansvar for sikkerheden blandt underentreprenører.

- Men det skal ikke forhindre os i at diskutere, om danske virksomheder systematisk tager underentreprenører ind for at unddrage sig ansvar for, hvad der foregår på deres byggepladser, sagde hun ifølge Avisen.dk. 

- Jeg synes, at det er alvorligt, at danske hovedentreprenører samarbejder med polske underentreprenører, hvor der er så mange problemer, lød det fra ministeren.

Udover generel fordømmelse af lønfusk og sjusk med sikkerhed lovede Mette Frederiksen at bestille en redegørelse for forholdene hos Pihl & Søn fra såvel Arbejdstilsynet, Skat og politiet.

Enhedslisten roser initiativ

Hos Enhedslistens ordfører for social dumping Finn Sørensen er der stor tilfredshed med ministerens initiativ. 

- Alene det, at der bliver bestilt en rapport, kan have en præventiv effekt på Pihl & Søn, siger han til Avisen.dk.

Han understreger, at Arbejdstilsynets opgørelse kan kaste lys over sammenhængen mellem brug af billige østeuropæiske underentreprenører og farligt arbejdsmiljø. 

- Dårlige løn- og arbejdsvilkår hænger som regel tæt sammen med dårlig sikkerhed. Så mit bud vil være, at den rapport vil vise, at alt for billig arbejdskraft også betyder alt for billig sikkerhed, siger Finn Sørensen.

Pihl & Søn er en af Danmarks største entreprenørfirmaer, og har i de senere år været centrum for en lang række sager om underbetaling og lønfusk blandt østeuropæiske underentreprenører.

Af samme grund har Pihl & Søn - formentlig ganske ufrivilligt - spillet en fremtrædende rolle i de netop afsluttede forhandlinger om en styrket indsats mod social dumping, som regeringen og Enhedslisten vedtog i forbindelse med finansloven.

Aftalen indebærer, at Arbejdstilsynet fremover kan udskrive klækkelige bøder, når der konstateres mangelfuld registrering af udenlandsk mandskab på byggepladser. 

Samtidig får Skat flere ressourcer til at kontrollere udenlandske firmaer, lige som der fremover stilles krav om arbejdsklausuler ved alt statens byggeri og i statslige selskaber.