Minister på besøg i Risskov: Sådan vil hun løfte psykiatrien

Der er afsat mange penge til psykiatrien, lyder det fra sundhedsminister. Formanden i regionsrådet i Region Midtjylland kan ikke se pengene

02:30

Ellen Trane Nørby vil styrke børne- og ungepsykiatrien for over 200 millioner kroner.

Overbelægning, ventelister, lægemangel og et stigende antal patienter. Problemerne hober sig op på det psykiatriske hospital i Aarhus-bydelen Risskov.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) besøgte fredag det psykiatriske hospital for at blive klogere på, hvordan man kan løfte psykiatrien i Region Midtjylland. 

Vi kan se, at der er for meget brug af tvang, og at der er en svaghed i forhold til rekruttering.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om det psykiatriske hospital i Risskov

Ministeren samlede indtryk til arbejdet med en langsigtet, national handlingsplan for psykiatrien, og Ellen Trane Nørby arbejder allerede med en række idéer og tiltag til at løfte psykiatrien.

- Vi skal til at lave en styrkelse af børne- og ungepsykiatrien for langt over 200 millioner kroner. Vi er ved at opbygge 150 nye pladser, hvor de første i Region Midtjylland står klar her til foråret. Der er afsat langt over 400 millioner til det på landsplan, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

00:30

Knud Kristensen, formand for Sind, fortæller her, hvad han mener, sundhedsministeren bør få ud af besøget på Risskov. 

Luk video

Læs også Psykiatrien halter efter i Region Midtjylland

Psykiatrien mangler hænder

Ellen Trane Nørby pointerede også behovet for en bedre sammenhæng mellem psykiatri og kommuner.

- Nogle brugere siger jo, at det ikke er behandlingen herinde, der er problemet. Problemet er, at man ikke kan få tilstrækkelig hjælp, når man bliver udskrevet, siger Ellen Trane Nørby til TV2 ØSTJYLLAND.

Det ved ministeren blandt andet, fordi hun i december sidste år mødte moren til Jonatan Heide Becker, der blev udskrevet for tidligt fra det psykiatriske hospital i Risskov. Han druknede kort tid efter. 

Læs også Hvorfor druknede Jonatan?

Det er også nødvendigt at finde ud af, hvordan man kan få flere til at arbejde i det hårdt pressede psykiatriske system. 

- Jeg er kommet for at lytte og blive klogere på, hvad det er Region Midtjylland arbejder med i forhold til at tage hånd om nogle af de problemer, der er på Risskov. Vi kan se, at der er for meget brug af tvang, og at der er en svaghed i forhold til rekruttering, siger sundhedsministeren til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg kan ikke se de ekstra penge. 

Anders Kühnau (S), formand i regionsrådet i Region Midtjylland

Det er også nødvendigt løbende at diskutere, hvordan politikerne bedst investerer i psykiatrien og sikrer, at kapaciteten er tilstrækkelig, når de nye såkaldte supersygehuse står klar, lyder det.

Læs også Psykiatriske patienter går hjem uden helbredelse

Børne- og ungepsykiatri under stort pres

Den langsigtede psykiatriplan er altafgørende for at udvikle psykiatrien, mener Ellen Trane Nørby, 

- Vi kan se, der kommer flere brugere, og at børne- og ungepsykiatrien har haft et enormt pres. Det er vi nødt til at højde for, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Vi har alene i efteråret afsat rigtig mange midler til psykiatrien, som ikke er kommet ud og få effekt endnu. Vi har gjort noget, og jeg forventer også, at vi kommer til at gøre mere i forbindelse med den handlingsplan for psykiatrien, som vi laver. 

02:26

Her kan du se Interview med Ellen Trane Nørby på det psykiatriske hospital i Risskov.

Luk video

Regionsformand kan ikke se penge

Formanden i regionsrådet i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) var med, da ministeren besøgte det psykiatriske hospital i Risskov.

Der er aktuelt et stort pres på kapaciteten på hospitalet i Risskov, lyder det fra Anders Kühnau. 

- Vi har afsat 25 millioner, som kommer ud at virke i 2018, og vi er indstillede på at finde flere penge ved vores budgetforhandlinger for 2019, men vi har brug for, at Folketinget giver et reelt løft af psykiatrien, siger han.

Læs også Psykiatriske afdelinger i knæ: Endnu en overlæge siger op

Anders Kühnau har svært ved at genkende billedet af, at der er kommet mange midler til psykiatrien.

- Jeg kan ikke se de ekstra penge. Jeg kan se, at det er nogenlunde det samme antal penge, vi får af Folketinget i år, som vi fik sidste år. Der er ikke reelt løft til psykiatrien, og det har vi brug for, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Psykiatrien i Region Midtjylland har en belægningsprocent på 99, hvilket er den højeste i landet, og antallet af patienter stiger med 12-15 procent om året.

01:21

Her kan du se Interview med Anders Kühnau på det psykiatriske hospital i Risskov.

Luk video