Medom: Alle aarhusianere skal have en seng at sove i

Socialrådmand Thomas Medom (SF) vil skride ind mod det voksende antal hjemløse i Aarhus

01:14

Antallet af hjemløse i Aarhus er over de seneste to år steget med cirka 13 procent, så der nu er 767 hjemløse i kommunen.

Stigningen findes især hos unge og psykisk sårbare, og mere end halvdelen af de 767 er således under 30 år.

Læs også Ny stigning: Fortsat flere hjemløse i Aarhus’ gader

- Det er tragisk. Den værst tænkelige start, man kan få på voksenlivet er at skulle bo på en kammerats sofa eller i værste fald ende helt på gaden. Derfor skal vi have nogle flere miljøer, der er særligt for unge, for så bliver det nemmere at arbejde med at få dem ind i uddannelse og ud af misbrug, siger socialrådmand Thomas Medom (SF) til TV2 ØSTJYLLAND. 

Ifølge rådmanden vil der i den kommende tid blive investeret i at få hjulpet så mange hjemløse som muligt væk fra gaden og ind på et herberg og senere helt væk fra hjemløsheden.

Læs også Se tallene: Så mange hjemløse er der i din kommune

- Her og nu vil vi bygge flere boliger, så alle aarhusianere kan få en seng at sove i. Det er både herbergspladser med pædagogisk personale, og så er det nogle af de her skæve huse, hvor der er særlig hjælp til de unge at få, siger Thomas Medom.

- Og så vil vi også sætte ind med gadeplansmedarbejdere, der kan skabe et mere trygt miljø og kan motivere nogle af de unge til eksempelvis at komme i misbrugsbehandling, siger han. 

De 767 er en stigning på 99 mennesker siden kortlægningen i 2015, hvor der var 668 hjemløse i Aarhus Kommune. 

Læs også Råbin om at være ung og hjemløs: De små ting er svære

Det er VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, der hvert andet år undersøger antallet af hjemløse i landet.

VIVE har spurgt de hjemløse om årsagen til, at de er hjemløse. Her svarer 36 procent, at det er på grund af psykisk sygdom, 27 procent svarer stofmisbrug og 23 procent svarer alkoholmisbrug. Det var muligt at give flere svar. 

Hør mere fra Thomas Medom i videoen øverst i artiklen.